Vanochtend om 11 uur heeft Greenpeace Nederland de geheime tekst van de TTIP-onderhandelingen publiek gemaakt. Het gaat om 15 documenten van in totaal 248 pagina’s die goed weergeven op welk punt de onderhandelingen zijn aanbeland, vlak na de twaalfde ronde. 

Je vindt de documenten hier: www.ttip-leaks.org

De documenten die Greenpeace Nederland in handen kreeg, bewijzen dat onze bezorgdheid over TTIP gegrond is. Ze maken de omvang van het vrijhandelsakkoord duidelijk, en ook de opofferingen die Europese en Amerikaanse burgers zouden moeten maken om de belangen van multinationals veilig te stellen.

Het verdrag houdt een belangrijke bedreiging in voor het voorzorgsprincipe, waarmee de EU vandaag bepaalde praktijken of producten verbiedt om het milieu en de gezondheid van de bevolking te beschermen.

Terwijl eind vorig jaar in Parijs afspraken zijn gemaakt om het klimaat te beschermen, voorspellen de gelekte documenten weinig goeds op dat vlak. Zo is het niet mogelijk de import aan banden te leggen van CO2-intensieve brandstoffen zoals olie uit teerzanden.

Het lek bevestigt dus de grote risico’s voor het milieu van TTIP. Greenpeace eist dat de onderhandelingen voor het handelsverdrag tussen de EU en de VS direct worden stopgezet.

Teken de petitie tegen het TTIP