Vandaag is het de Internationale Dag van de Fotografie. Het perfecte excuus om onze 10 favoriete Greenpeace-foto’s van de afgelopen 12 maanden te kiezen. Geen gemakkelijke opgave, aangezien onze database het voorbije jaar opnieuw 18.000 foto’s rijker werd.

We selecteerden foto’s die de wereldwijde beweging voor de bescherming van onze mooie planeet in al haar diversiteit laten zien. Het zijn voorbeelden van de kracht van fotografie - ook bij het voeren van acties. Ze halen dichtbij wat ver weg is en brengen de emoties en energie over die loskomen wanneer we samen opkomen voor het milieu.

We vonden beelden van inheemse bewoners in de Amazone, van koraalriffen in Australië en bosbranden in Indonesië, maar ook van protesterende bejaarden in Japan. Dit was ook het jaar waarin wereldleiders samenkwamen om klimaatverandering te stoppen en duizenden mensen wereldwijd de straat opgingen om meer duurzame energie te eisen.

Welke is jouw favoriete foto?

De Munduruku wonen al generaties lang in Sawré Muyby, een gebied in het hart van de Amazone. De Braziliaanse overheid wil een serie dammen bouwen in de Tapajós rivier, waardoor hun leefgebied bedreigd wordt. De afgelopen maanden stonden wereldwijd 1,2 miljoen mensen zij aan zij met de Munduruku, en stopten ze één megadam.

Mensen staan hand in hand op het strand van Molyvis, op het Griekse eiland Lesbos. Ze pleiten voor een veilige overtocht voor de bootvluchtelingen en een einde aan de vele doden op zee. Op hetzelfde moment vonden in meer dan 100 Europese steden protestmarsen plaats waarin meer rechten voor vluchtelingen werden geëist.

Terwijl de klimaattop in Parijs op zijn einde loopt, creëren Greenpeace-activisten een symbool voor zonne-energie rond de Arc de Triomphe. Met milieuvriendelijke gele waterverf toverden ze een enorme zon in de straten van de Franse hoofdstad. Het beeld herinnert iedereen eraan dat een snelle overgang naar schone energie de enige manier is om de klimaatopwarming te stoppen.

Deze luchtfoto, genomen met een drone, toont de impact van de aanhoudende bosbranden in de buurt van de palmolieplantages van IOI in West-Kalimantan, Indonesië. Palmolieplantages zijn een van de belangrijkste oorzaken voor ontbossing en de drooglegging van veenlanden - die op hun beurt weer tot bosbranden leiden. Lees hier meer over IOI.

Luchtfoto van een lokvlot dat gebruikt wordt om vissen aan te trekken en vervolgens te vangen. Het Greenpeace-schip de Esperanza was dit jaar in de Indische Oceaan om te protesteren tegen deze vernietigende vismethoden, die leidt tot grote hoeveelheden bijvangst.

Ingevroren tonijn wordt ingepakt en gewogen voordat ze naar land gescheept worden om verwerkt te worden in blikjes tonijn. Onze Rainbow Warrior was een maand in de Stille Oceaan om bewijs te verzamelen voor illegale visserij. De tonijnvisserij staat bekend om het afsnijden van haaienvinnen, overbevissing en mensenrechtenschendingen.

Nog nooit is het Groot-Barrièrerif in Australië zo ernstig verbleekt. Uit onderzoek blijkt dat 93 procent van het rif is aangetast. Verbleking ontstaat door een hogere watertemperatuur, veroorzaakt door de opwarming van de aarde en El Niño. Een deel van het rif is beschadigd door cyclonen, die steeds vaker voorkomen en heftiger worden door klimaatopwarming.

Een Amerikaanse militaire basis op het Japanse eiland Okinawa is al tientallen jaren een bron van conflict. De geplande uitbreiding van de basis zal bovendien de zeegrasvelden vernietigen waar de zeldzame Indische zeekoe leeft. De lokale bevolking is sterk gekant tegen de uitbreiding van de basis. Deze foto toont dat op actievoeren duidelijk geen leeftijd staat: veel van de demonstranten zijn oudere mensen die met hun lichaam de ingang van de basis blokkeren.

Activisten gebruiken de typische door boeren gedragen hoofddeksels om hun boodschap over te brengen tijdens een protest in de Indonesische hoofdstad Jakarta. Duizenden mensen kwamen er op straat om de regering te vragen af te stappen van vervuilende steenkool.

De bekende Italiaanse componist en pianist Ludovico Einaudi voert een speciale compositie uit op een drijvend platform in de Noordelijke IJszee, vlakbij de Wahlenbergbreen gletsjer (in Svalbard, Noorwegen). Hij schreef het pianostuk speciaal voor de Save the Arctic campagne, die inmiddels 8 miljoen mensen met een hart voor de Noordpool verenigt.