30.000 postkaarten voor voeding zonder GGO's

GGO's moeten ook uit dierenvoeding verdwijnen

Persbericht - 24 juni, 2003
Brussel, 24 juni 2003 - Vandaag ontmoet Greenpeace warenhuisketens Carrefour, Delhaize-De-Leeuw en Colruyt voor een gesprek over de aanwezigheid van genetisch gemanipuleerde organismen (GGO's) in het dierenvoeder van hun eigen merkproducten. Greenpeace verzamelde de voorbije twee maanden tijdens haar consumentgerichte informatiecampagne over GGO's in dierenvoeder meer dan dertigduizend handtekeningen (tienduizend per supermarktketen) van consumenten die kiezen voor een GGO-vrij dierenvoederbeleid van de grootwarenhuizen, om op die manier de verspreiding van GGO's in het milieu, via dierenvoeder, tegen te gaan.

In 2000 engageerden de warenhuisketens Carrefour, Delhaize-De-Leeuw en Colruyt zich tegenover Greenpeace om niet langer GGO's te gebruiken in het dierenvoeder van hun eigen merkproducten. Zij hebben dit reeds waargemaakt voor eieren, gevogelte en vis. Drie jaar later moeten we echter vaststellen dat voor varkensvlees, rundvlees en zuivelproducten nog grote inspanningen moeten geleverd worden. Greenpeace eist daarom van Carrefour, Delhaize-De-Leeuw en Colruyt dat ze de druk op hun leveranciers, en op de dierenvoedersector, verhogen om genetisch gemanipuleerde organismen uit het dierenvoeder van hun eigen merkproducten te verwijderen.

Deze eis wordt nu bekrachtigd door meer dan tienduizend consumenten die kaarten verstuurden naar Carrefour, Delhaize-De-Leeuw en Colruyt (in totaal werden tot nu toe meer dan 30.000 kaarten geteld, meer dan 10.000 kaarten gericht tot elk warenhuis respectievelijk). Hiermee laten zij de drie warenhuisketens, die samen de top van de Belgische warenhuisketens vormen, weten dat ze gekant zijn tegen GGO's en dat ze willen kunnen kiezen voor voeding zonder GGO's. Hiertoe onderschrijven deze consumenten allemaal de vraag om zo snel mogelijk werk te maken van GGO-vrije huismerken voor vlees en zuivel. Indien de warenhuizen daarin (nog) niet zouden slagen, vragen ze hun vrijwillig de aanwezigheid van GGO's in het dierenvoeder te etiketteren.

"Carrefour, Delhaize-De-Leeuw en Colruyt moeten deze actie zien als een nieuw bewijs van de sterke ondersteuning van hun klanten voor een GGO-vrij huismerkenbeleid", zegt Karen Simal, verantwoordelijk voor de GGO-campagne van Greenpeace. "We verwachten van deze warenhuizen dat ze directe en creatieve maatregelen nemen om op de vraag van hun klanten te antwoorden. De actie is ook een belangrijk signaal voor andere warenhuizen, (zoals Cora, Champion-Mestdagh, Makro, Aldi, Lidl, Spar, Intermarché, Match, Prima) om werk te maken van GGO-vrije dierenvoederketens, en voor de zuivelsector, die tot nu toe nog geen enkel engagement heeft getoond om GGO-vrij dierenvoeder aan te bieden, ondanks de bezorgdheid dat genetisch gemanipuleerde soja en maïs in het dierenvoeder verwerkt kunnen zijn."

GGO-vrij dierenvoeder garanderen kan in België. Er bestaat in België een lastenboek dat het leveren van GGO-gecontroleerd dierenvoeder mogelijk maakt. Dit lastenboek werd overigens ontwikkeld i.s.m. de Belgische grootdistributie en de dierenvoedersector.

Bemefa, federatie van de Belgische mengvoederindustrie, beweert dat haar leden in staat zouden zijn om te voorzien in voldoende GGO-vrij dierenvoeder om aan de vraag van de grootdistributie te voldoen, indien deze voor haar eigen huismerken een volledig GGO-vrije dierenvoederketen zou kiezen. "Wat nodig is, is de wil van de grootdistributie om daadwerkelijk en snel aan de vraag van de consument naar GGO-vrij dierenvoeder te voldoen", zegt Karen Simal. "De klok tikt : niet alleen voor het milieu, maar nu ook voor de grootdistributie om te laten zien of ze de wens van hun klanten respecteren, en of ze hun verantwoordelijkheid willen opnemen om de dreiging die GGO's het milieu opleggen, af te wenden."

GGO's komen nog steeds in de voedselketen terecht via dierenvoeder. Miljoenen tonnen genetisch gemanipuleerde soja en maïs worden ingevoerd als voeder voor de dieren. Deze GGO's bedreigen het milieu. Consumenten zijn nog steeds verplicht vlees, eieren, kaas en andere melkproducten te kopen, waarvan de dieren met GGO's werden gevoederd. Tegen eind 2003 zal een Europese regelgeving van kracht worden die de etikettering van GGO's in dierenvoeder regelt. Hierdoor zullen kwekers en producenten weten of het voeder dat ze gebruiken GGO's bevat of niet. Daarentegen zullen producten afkomstig van dieren die gevoederd werden met GGO's (zoals vlees, melk, kaas,...) officieel niet geëtiketteerd moeten worden. Zij kunnen vrijwillig geëtiketteerd worden.

Greenpeace voerde de voorbije twee maanden een nieuwe sensibiliseringscampagne met als doel de consument te informeren inzake de negatieve impact van genetisch gemanipuleerde organismen op het leefmilieu. Greenpeace presenteerde o.m. de zesde editie van haar Productgids "met of zonder GGOs". Deze gids biedt een klassement (groene, oranje en rode lijsten) van producten afkomstig van dieren die al dan niet met genetisch gemanipuleerde organismen zijn gevoederd. "Consumenten verwelkomen de GGO-gids van Greenpeace met productinformatie, omdat deze gids voor hun tot nu toe de enige manier is om een bewuste keuze te maken voor het milieu", zegt Karen Simal. "Sinds de eerste edities van de gids werden verspreid, is de Belgische voedingsindustrie grotendeels gestopt GGO-ingrediënten te verwerken in hun voedingsproducten, wat een grote overwinning is op de gentech-industrie. De nieuwe GGO-gids focust op het overblijvende gebruik van genetisch gemanipuleerde gewassen in dierenvoeder."

Documents:

* GGO-lijst 1 september : Nieuw - GGO's in dierenvoeder (gevogelte, vee en varkens)

* GGO's in de voedselketen via een achterpoortje - dierenvoeder : GGO's blijven ongemerkt de voedselketen binnendringen

* The True cost of food : Industrial agriculture is characterised by articifial chemical inputs and other intensive farming practices. The consequence is that we pay three times over for increasingly contaminated food and water: as consumers, as taxpayers and as potential victims. But the environment bears the brunt of the cost. Unlike industrial agriculture, organic farming does not set itself in opposition to the natural environment. Nor does it expect society or the environment to shoulder responsiblility for its production methods.

* Genetische vervuiling - Een alsmaar groter wordende nachtmerrie : Februari 2002

* 2003/58/Tijd voor een duidelijk signaal tegen GGO's : GGO's blijven de voedselketen binnendringen

Notes: Genetisch gemanipuleerde organismen betekenen een belangrijk risico voor de biodiversiteit. Zo bestaat de kans op standaardisering van de gebruikte variëteiten voor onze voedselvoorziening en een versterking van de weerstand tegen herbiciden en insecticiden. Dit onderstreept nog maar eens de volkomen nutteloosheid van de toepassingen van genetische manipulatie in de landbouw. Het wordt alsmaar duidelijker dat transgene en biologische landbouw moeilijk, of zelfs onmogelijk, samen kunnen bestaan. Op de website van Greenpeace zijn talrijke rapporten beschikbaar. Daarin komen onder andere de risico's van de verspreiding van genetisch gemanipuleerde organismen in het leefmilieu aan bod. De Productgids "met of zonder GGOs" wordt online geüpdatet om consumenten toe te laten zich een zo exact mogelijk beeld te vormen van de markt.

Onderwerpen