Belgische merken stellen een gebaar voor Indonesisch regenwoud

Consumptie en ontbossing in Indonesië: alweer een stap vooruit

Persbericht - 1 november, 2011
De Belgische bedrijven Delhaize en Cartamundi scharen zich achter de trend die is ingezet door zwaargewichten uit de speelgoedbranche als Mattel (1), Lego en onlangs nog Hasbro (2). De mededeling dat zij geleidelijk hun handelsbetrekkingen zullen stopzetten met Asia Pulp & Paper (APP), een bedrijf dat berucht is voor de vernietiging van het Indonesische regenwoud, vormt een belangrijk gebaar voor het klimaat en de biodiversiteit.

Greenpeace lanceerde enkele maanden geleden een grootschalige campagne voor de bescherming van het regenwoud in Indonesië, een van de laatste uitgestrekte tropische bosgebieden op aarde samen met het Amazonewoud en het Congobekken. Allerlei – rechtstreekse of onrechtstreekse – klanten van de Indonesische groep APP kregen het verzoek om niet langer zaken te doen met deze producent van papier(pulp), van wie de verwoestende praktijken al herhaaldelijk zijn aangeklaagd (3).

 “
Niet alleen de verpakking, maar ook andere producten op basis van papier moeten met meer respect voor het woud worden geproduceerd (4)”, stelt An Lambrechts van de bossencampagne van Greenpeace. “Het is bijzonder goed nieuws dat Belgische internationale bedrijven zoals Delhaize of Cartamundi nu hebben beslist om APP on hold te plaatsen.

Deze ontwikkelingen, die gunstig zijn voor het woud en voor alle levende wezens die van dat woud afhankelijk zijn, staan natuurlijk niet los van de druk van honderdduizenden consumenten (5) over de hele wereld.

Er zijn intussen al heel wat internationale bedrijven die absoluut niet willen bijdragen aan de verwoesting van het Indonesische oerwoud: Montblanc, ING en ook de grootste supermarktketen van Nieuw-Zeeland Warehouse hebben zich ertoe verbonden om geen zaken meer te doen met APP. In Australië nam de warenhuisketen Metcalf dezelfde beslissing. De voorbije twee jaar hebben ook andere bekende merken al dezelfde houding aangenomen: Kraft, Nestlé, Unilever, Carrefour, Auchan, Metro Group en Tesco.

 “
APP vormt echt een schandvlek voor de Indonesische industrie,” stelt Bustar Maitar van Greenpeace in Jakarta (6). “Het bedrijf blijft zich profileren als milieuvriendelijk. Maar dat gelooft niemand. De trend die we vaststellen binnen de bedrijven die weigeren om nog zaken te doen met APP is van groot belang, want we moeten de Indonesische regering aanmoedigen om de bossen te beschermen.”

Indonesië kent de hoogste mate van ontbossing ter wereld. Volgens schattingen van de overheid wordt in deze regio elk jaar meer dan een miljoen hectare tropisch bos verwoest. Nochtans leven in de bossen soorten die ernstig met uitsterven bedreigd zijn, zoals de Sumatraanse tijger.


Noten voor de redacties:
(1) Terugblik op de Mattel campagne
(2) De Paper and Forests Products Procurement Policy van Hasbro
(3) Kijk bijvoorbeeld hier
(4) Het filiaal van Delhaize in de Verenigde Staten, Food Lion, heeft onder andere aanvaard om niet langer toiletpapier te verkopen dat is geproduceerd door APP.  Cartamundi heeft zijn hoofdkantoor in Turnhout (in de provincie Antwerpen) en is de grootste producent van speelkaarten ter wereld. Het bedrijf heeft productiefaciliteiten en een handelsnetwerk over de hele wereld.
(5) Na de recente campagne van Greenpeace stuurden 500.000 consumenten een e-mail aan de CEO van Mattel. In België werden er bijna 10.000 mails verstuurd.
(6) Greenpeace voert actie op het terrein in Indonesië en heeft onlangs de Tiger Eye Tour expeditie gelanceerd, die inzoomt op een aantal wantoestanden op het terrein waarbij APP betrokken is. De laatste blog van de expeditie illustreert de praktijken van dit bedrijf.

Onderwerpen