CETA: Europees Parlement stemt tegen wil van het volk

Persbericht - 15 februari, 2017
De steun van het Europees parlement voor het controversiële handels- en investeringsverdrag tussen de EU en Canada – beter bekend als CETA – is een teleurstelling, reageert Greenpeace.

Shira Stanton, expert handelsbeleid bij Greenpeace EU zegt: “Ondanks de stemming van vandaag is de ratificatie van CETA door alle parlementen in de EU nog altijd een zeer onwaarschijnlijke uitkomst; en zal Greenpeace blijven campagne voeren voor eerlijkere handel. Maar de kloof tussen europarlementariërs en de bezorgdheden van de bevolking over levensstandaarden, volksgezondheid en het milieu, is een nieuwe slag voor de EU, net wanneer haar principes van solidariteit en samenwerking het hardst nodig zijn.”

Foto’s en video van het protest deze ochtend gratis beschikbaar via deze link.

“Miljoenen mensen aan beide kanten van de Atlantische Oceaan zijn al de straat opgekomen om te protesteren tegen het terugdraaien van sociale en milieurechten. In plaats van zich sterk te maken voor gerechtigheid en democratie, blijven politici grote bedrijven bevoordelen, of het nu om handel of belastingparadijzen gaat. Politici in Europa en elders – vooral zij die zich progressief noemen – zouden het algemeen belang moeten laten primeren.”

De steun van het Europees parlement voor CETA dreigt hem op ramkoers te brengen met nationale en regionale parlementen in Europa wanneer ook zij over het handelsverdrag stemmen, waarschuwt Greenpeace. Bovendien blijft de vraag of CETA de toets van het Europees Hof van Justitie kan doorstaan. België heeft aangekondigd een uitspraak van het Hof te vragen over de wettelijkheid van het controversieel systeem – het Investment Court System of ICS – waarmee multinationals CETA kunnen gebruiken om staten te dagvaarden, maar niet andersom.

Eerder vandaag waarschuwden betogers in Straatsburg ervoor dat CETA aan grote bedrijven de macht geeft om overheden te vervolgen en wetten in gevaar brengt die het milieu, de volksgezondheid en sociale rechten beschermen. Actievoerders van Greenpeace hielden een zinkend beeld van Vrouwe Justitia drijvende in de rivier bij het Europees Parlement en ontrolden spandoeken met de boodschap “Sink CETA, not justice” (Kelder CETA, niet gerechtigheid).

Onderwerpen
Tags