Greenpeace eist structurele energiemaatregelen

Persbericht - 10 september, 2014
Greenpeace pikt het niet dat de energietoekomst van dit land niet ernstig genomen wordt. De volgende federale regering dreigt te verzaken aan de noodzaak om in samenwerking met de regio’s de broodnodige structurele maatregelen door te voeren. Bovendien biedt het langer openhouden van Doel 1 en 2 geen oplossing voor de energiezekerheid voor de volgende twee winters.

Greenpeace vernam dat de federale regeringsonderhandelaars een voorakkoord bereikten  over de levensduurverlenging van Doel 1 en Doel 2 met minstens drie jaar en mogelijk meer. Kregen de onderhandelaars zelf een black-out? Dit is roekeloos en onverantwoord, vindt de milieuorganisatie.

"Doel 1 en 2 langer open houden biedt geen oplossing voor onze energieproblemen op korte termijn”, zegt Jan Vande Putte. "Niet voor deze winter maar ook niet voor de komende twee. Het is een nepoplossing, die zand strooit in de ogen van de bevolking. En ondertussen komt onze bevoorradingszekerheid opnieuw in het gedrang.

De volgende regering moet de kernuitstapwet handhaven zoals voorzien om een stabiel investeringsklimaat te creëren voor energie. Technisch en juridisch gezien is het realiseren van een levensduurverlenging een complex proces. Denk maar aan het bestellen van specifieke splijtstof, revisies en het verkrijgen van de nodige vergunningen. Het is hoogst onwaarschijnlijk dat Doel 1 en Doel 2 elektriciteit kunnen leveren tijdens de winters van 2015 en 2016. Er is internationaal gezien ook geen ervaring met het in leven houden van dit type reactoren voor 50 jaar.

Halfslachtig onderzoek

De federale regering ging in 2013 al in de fout door blindelings op het FANC te vertrouwen. Die verleende ten onrechte een vergunning om Doel 3 en Tihange 2 opnieuw op te starten. Daardoor viel de urgentie voor fundamentele maatregelen om de bevoorrading te verzekeren gedeeltelijk weg en worden we vandaag geconfronteerd met energieproblemen. Maar de onderhandelaars leren niet van het verleden. Opnieuw dreigen ze bejaarde reactoren langer in leven te houden dan veilig is. En opnieuw is die beslissing gebaseerd op onvolledige informatie en aannames.

De levensduurverlenging zou er bovendien enkel komen indien Electrabel kan garanderen dat deze stokoude reactoren elektriciteit leveren voor de komende drie winters. Je hoeft geen glazen bol te hebben om te weten dat Electrabel daarvoor financiële garanties zal vragen, zoals een herziening van de nucleaire rente en het behoud van zijn fiscaal voordelig regime.

Structurele maatregelen, zoals energiebesparingen en een duidelijke keuze voor hernieuwbare energie, blijven zo goed als dode letter in het plan dat onze energiebevoorrading moet verzekeren. Hiervoor is samenwerking tussen het federale en regionale niveau vereist. Immers, energiebevoorrading is een federale bevoegdheid, maar energie-efficiëntie en het stimuleren van hernieuwbare energie zijn regionale bevoegdheden. Over hoe de verschillende niveaus hierrond gaan samenwerken wordt vooralsnog met geen woord gerept.

Greenpeace wil dat de levensduurverlenging van Doel 1 en 2 definitief naar de prullenmand wordt verwezen. Onze energieproblemen zijn het gevolg van een elektriciteitssysteem dat voor ruim de helft afhankelijk is van grote, verouderde kerncentrales. Er moet nu volop ingezet worden op energiebesparing en grootschalige ontwikkeling van hernieuwbare energie.

Lees de briefing “Onze Energietoekomst”


Onderwerpen