Lego neemt het voortouw in de strijd tegen ontbossing

Persbericht - 7 juli, 2011
Brussel, 7 juli 2011 - Vandaag heeft Lego als eerste grote speelgoedproducent plannen bekend gemaakt om ontbossing uit zijn toevoerketens te weren, als antwoord op de campagne die Greenpeace vorige maand lanceerde om de speelgoedsector te overtuigen geen vernietigd regenwoud meer te gebruiken in verpakkingen.

In een statement dat Lego vandaag publiceerde 1), stelt het bedrijf een driestappenplan voor om de impact van zijn verpakkingen op ontbossing te verminderen. Ten eerste wil Lego minder verpakking gaan gebruiken, maar er wordt ook ingezet op maximaal gebruik van gerecycleerd materiaal en het gebruik van vezels die FSC-gecertificeerd zijn.

Lego bevestigde ook dat het niets zal aankopen van bedrijven die betrokken zijn bij ontbossing. Dat sluit notoire bosvernietiger Asia Pulp and Paper (APP) uit als leverancier. APP heeft een triest palmares wat de verwoesting van Indonesië's bossen betreft. Indonesië heeft een van de hoogste ontbossingsritmes ter wereld. De Indonesische overheid schat dat elk jaar meer dan een miljoen hectare bos verdwijnt.

Het blijft wachten op duidelijke actie op dit vlak vanwege andere grote speelgoedproducenten, zoals Mattel (Barbie),  Hasbro (Transformers) en Disney. Hun antwoord over hun betrokkenheid bij de vernietiging van de habitat van de Sumatraanse tijger blijft voorlopig zwak.

Dan Belusa van Greenpeace Nordic in Denemarken: “ Goed gedaan, Lego. Jullie bewijzen dat het wel degelijk mogelijk is voor een speelgoedgigant om over te schakelen naar bosvriendelijke verpakkingen. In tegenstelling tot Mattel, Hasbro en Disney, die doorgaan met het gebruik van materialen die het overleven van bedreigde soorten in gevaar brengen. Ook deze bedrijven moeten nu tot actie overgaan en met oplossingen komen.”

Forensische tests, die deel uitmaakten van het Greenpeace-onderzoek 2), tonen aan dat speelgoedverpakkingen, waaronder die van Barbie en Transformers, afkomstig zijn uit het Indonesisch regenwoud. Ons onderzoek bevestigt ook dat Mattel, Hasbro en Disney regelmatig verpakkingsmateriaal van APP gebruiken.

De Greenpeacecampagne die tot doel heeft de verwoesting van regenwoud voor wegwerpverpakkingen te stoppen, ging van start begin juni. Het begon allemaal met de dramatische breuk tussen Ken en Barbie. Sindsdien hebben meer dan 250.000 mensen Mattel gecontacteerd met de vraag om verpakkingen aan te passen. Het interview met Ken werd al door meer dan een miljoen mensen bekeken.


Noten:

1) Het statement van Lego:
http://aboutus.lego.com/en-US/PressRoom/CorporateNews/article/334982.aspx

2) Het volledige dossier over de rol van APP en speelgoedfabrikanten zoals Hasbro en Disney in de vernietiging van het regenwoud is beschikbaar op www.greenpeace.org/app-toying-with-extinction

Onderwerpen