Lek in koelbassin Tihange 1 zeer zorgwekkend

Persbericht - 12 juli, 2012
Het lek in het koelbassin van Tihange 1 is voor Greenpeace totaal onaanvaardbaar. Ouderdomsverschijnselen in nucleaire installaties houden niet te onderschatten risico's in. Greenpeace eist dat de regering terugkomt op haar beslissing en ook Tihange 1 in 2015 sluit.

De krant La Libre Belgique bericht vandaag dat er in het koelbassin van Tihange 1 al ongeveer tien (!) jaar lang sprake is van een licht radioactief lek. Volgens regulator FANC en operator GDF-Suez Electrabel wordt het probleem "beheerd", maar dit is voor Greenpeace onvoldoende. Problemen in kerncentrales moeten niet worden "beheerd" maar voorkomen of onmiddellijk opgelost.

Het voorval in Tihange 1 heeft weliswaar betrekking op het koelbassin en niet op de reactor zelf. “Toch is het zeer zorgwekkend dat het probleem al een tiental jaar bestaat maar nog altijd niet werd opgelost”, zegt Eloi Glorieux, energiespecialist bij Greenpeace België. “Welke garanties hebben we dan dat de vele veiligheidsaanbevelingen, die recent geïdentificeerd werden tijdens de stresstests, wél zullen geïmplementeerd worden?”

Kernreactoren staan constant bloot aan zeer hoge thermische en stralingsstress. De permanente neutronenbombardementen in het reactorvat dringen door in de binnenstructuur en veranderen daar de eigenschappen van materialen. Dit kan leiden tot scheurtjes in cruciale componenten. Deze verouderingsverschijnselen zijn zeer moeilijk op te sporen en komen vaak slechts aan het licht wanneer ze tot een fatale breuk van cruciale componenten leiden.

Het 50 jaar openhouden van Tihange 1 is met andere woorden totaal onverantwoord. Wereldwijd zijn er amper 20 commerciële reactoren operationeel die ouder zijn dan 40 jaar. Er is dus bitter weinig operationele ervaring met kernreactoren van die leeftijd.

In een straal van 30 km rond Tihange wonen ruim 840.000 mensen. Na de ramp in Fukushima werden sommige dorpen op 60 km zodanig radioactief besmet dat ze moesten ontruimd worden. Steden als Brussel, Luik, Namen, Charleroi, Aken en Maastricht bevinden zich binnen die afstand van Tihange.

Greenpeace eist dat de regering terugkomt op haar beslissing om Tihange 1 tien jaar langer open te houden. Net als Doel 1 en Doel 2 moet deze risicovolle, verouderde reactor ten laatste in 2015 gesloten worden.


Meer info
:
Eloi Glorieux, energiespecialist Greenpeace België
0475 98 20 93