Milieueffectenrapport Brusselse ring is misleidend

Persbericht - 26 januari, 2012
Het strategisch milieueffectenrapport (MER) voor de Brusselse ring (1) dat vandaag bekend werd, is misleidend. Bovendien biedt geen énkel scenario in het rapport soelaas voor de files, omdat geen fundamentele vragen gesteld worden bij de verwachte verkeerstoename, onder andere door het shoppingcentrum Uplace in Machelen. Dat is de conclusie van milieuorganisatie Greenpeace na een eerste lezing van het lijvige document.

Het MER is een belangrijke stap in de procedure inzake de Brusselse ring. Dat een verbreding – of “optimalisatie” - van de noordelijke ring de favoriete optie is voor de Vlaamse regering was al van in het begin duidelijk. Nochtans bleek al uit de Mobiliteitsstudie (2) uit 2010 dat de verbreding niet de wonderoplossing is voor de files en het sluipverkeer. Het 'alternatieve' scenario zonder extra weginfrastructuur maar mét rekeningrijden, beter openbaar vervoer en een (onderschat) fiets-alternatief scoorde toen op het vlak van mobiliteit veel beter.

In het MER wordt met verschillende maten en gewichten gewerkt. Het alternatieve scenario werd immers meegenomen in alle scenario's, ook in dat van de verbreding. Deze scenario's 'profiteren' dus van de positieve invloed van de alternatieve maatregelen en worden niet op hun eigen verdienste gewogen.

Joeri Thijs van Greenpeace: “Door deze aanpak stelt het MER de zaken in een verkeerd daglicht. De positieve effecten van het verbredingsscenario zijn haast volledig voor rekening van de toegevoegde alternatieve maatregelen. Dit geldt voor een betere doorstroming op de Ring, maar ook voor het sluipverkeer en veiligheid. Omgekeerd geldt trouwens ook dat de verdiensten van het alternatieve scenario in dit en-en scenario teniet worden gedaan door de verkeerstoename die de verbreding zal veroorzaken. Conclusie: het MER maakt een scheve vergelijking tussen de verschillende alternatieven.”

“Het wordt tijd dat de Vlaamse overheid stopt met de burgers wijs te maken dat de verbredingsplannen het fileleed zullen oplossen”, zegt Thijs. “Geen enkel scenario zal hiervoor zorgen, want men blijft maar uitgaan van een sterke verkeerstoename. Een betere verkeersdoorstroming is zo bij voorbaat al uitgesloten. (3)

“Er is nog steeds een onwil om de verkeerstoename als 'vast' gegeven los te laten. Terwijl het wel degelijk kan, als de overheid andere beleidsmaatregelen en ruimtelijke keuzes durft nemen. Door bijvoorbeeld niet langer te kiezen voor verkeersgenererende plannen zoals het shoppingcentrum Uplace. Minister Schauvliege kan binnenkort daarin haar verantwoordelijkheid nemen door de milieuvergunning te weigeren”, aldus nog Thijs.

Een grondige analyse van het rapport is noodzakelijk, want Greenpeace stelt zich vragen bij de conclusies over 'Mens en Gezondheid' die vandaag ook in De Standaard worden geciteerd. “Het scenario zonder nieuwe infrastructuur en met modal shift maatregelen scoort het best op vlak van geluid, lucht en impact op natuur en toch wordt besloten dat dit scenario het laagst scoort voor mens en gezondheid. Dat is op zijn zachtst gezegd erg vreemd en daar zit ongetwijfeld een adder onder het gras. Samen met de collega's van het platform Modal Shift (4) we nog in detail analyseren”, besluit Thijs.


Noten:

1) http://www.start-projecten.be/images/pdf/0073_rap_05a_SMER_20120112_FINAAL.pdf

2) http://www.bondbeterleefmilieu.be/page.php/30/522/12509 en http://www.bondbeterleefmilieu.be/page.php/15/show/644  

3) Deze verkeerstoename zit in het referentiescenario waar wordt vanuit gegaan voor 2020. Zie conclusies in verband met 'verkeersafwikkeling' (doorstroming) op p. 222, 223 in het milieu-effecten rapport.

4) Modal Shift is een werkgroep van verenigingen voor een duurzame mobiliteitstransitie en werd opgericht naar aanleiding van de uitbreidingsplannen voor de Brusselse ring. De werkgroep bestaat uit: Greenpeace, Bond Beter Leefmilieu, Natuurpunt, Bral vzw, Inter-Environnement Bruxelles, Fietsersbond, Friends of the Earth Belgium, Gracq, Inter-Environnement Wallonie, TreinTramBus, Jeugdbond voor Natuur en Milieu (JNM), Amis de la Terre, Komimo en Mobiel 21.