Ministers blijven beter weg van klimaattop Parijs

Persbericht - 27 oktober, 2015
Op 33 dagen van de belangrijkste klimaattop ooit maken we in België de beschamendste episode van zes jaar non-beleid mee. Onze vier klimaatministers lijken op een andere planeet te leven en beschouwen het klimaatbeleid als een Excel-tabel waarin naar hartenlust met cijfertjes geschoven kan worden. Voor dergelijk amateurisme is geen plaats op een internationale klimaattop en Greenpeace roept de ministers dan ook op om weg te blijven uit Parijs.

Na zes jaar onderhandelen leek het er afgelopen weekend even op dat er eindelijk een akkoord over de verdeling van de Belgische klimaatinspanningen op tafel lag. Tot bleek dat verschillende regeringen over de verdeelsleutels voor hernieuwbare energie en klimaatinkomsten struikelden en de vier regionale en federale klimaatministers te vroeg victorie gekraaid hadden.

“Weten onze ministers wel waar ze mee bezig zijn?”, vraagt Joeri Thijs, campagneverantwoordelijke klimaat bij Greenpeace België. “De klimaatproblematiek daagt ons steeds dringender uit om kordaat actie te ondernemen, maar dit lijkt niet tot hen door te dringen. Ministers Marghem, Schauvliege, Furlan en Fremault blijven het klimaatbeleid behandelen als een Excel-tabel, waarin enkele cijfertjes voor een boekhoudkundige oplossing zullen zorgen.”

Uit deze houding blijkt bovendien een enorm misprijzen voor de miljoenen mensen wereldwijd die vandaag al gebukt gaan onder de gevolgen van de klimaatverandering. De aanpak van de grootste uitdaging voor mens en planeet verdient beter dan het onderwerp te zijn van een politiek spelletje. “Onze ministers hebben niets te zoeken op de internationale klimaatonderhandelingen in Parijs, waar een serieuze oplossing moet worden gezocht voor het klimaatprobleem. Als ze België niet belachelijk willen maken, blijven ze beter thuis”, aldus Joeri Thijs.