Palmolie: multinationals vernietigen Indonesisch regenwoud, ondanks gemaakte afspraken

Persbericht - 19 september, 2018
Greenpeace International publiceert vandaag een nieuw rapport waaruit blijkt dat palmolieproducenten van 's werelds grootste merken sinds 2015 nog eens 130.000 hectare Indonesisch regenwoud hebben verwoest.

Greenpeace International heeft in de afgelopen drie jaar de 25 grootste palmolieproducenten gevolgd met betrekking tot het kappen van tropisch regenwoud en concludeert:

  • 40 procent van deze ontbossing vond plaats in de Indonesische provincie Papoea. Nog nooit eerder is er dergelijk uitgebreid onderzoek gedaan naar ontbossing op dit deel van het eiland Nieuw-Guinea.
  • Wilmar ('s werelds grootste palmoliehandelaar) kocht palmolie van 18 van de onderzochte palmolie-producenten die volgens het onderzoek betrokken zijn bij ontbossing.
  • Grote merken zoals Unilever, Nestlé, L’Oréal, PepsiCo en Colgate-Palmolive zijn door hun vraag naar palmolie medeverantwoordelijk voor de kap van deze eeuwenoude regenwouden.

Ongeveer 85 procent van de wereldwijde palmolie wordt geteeld in Indonesië en Maleisië. Met alle gevolgen van dien. Uit het onderzoek blijkt dat er in 25 afzonderlijke gevallen bewijs is van (illegale) ontbossing, aanleggen van plantages zonder vergunning en in beschermde gebieden, uitbuiting van lokale bevolking en sociale conflicten, en bosbranden om land vrij te maken voor plantages.

De regenwouden van de Indonesische eilanden Sumatra en Kalimantan zijn al op grote schaal aangetast, waardoor de orang-oetan met uitsterven wordt bedreigd. Maar nu zijn ook de laatste nog grotendeels intacte regenwouden van Indonesië in de provincie Papoea bedreigd. Greenpeace wil dat voorkomen. Want dan verdwijnt in snel tempo het leefgebied van vele soorten paradijsvogels, waarvan de meeste soorten enkel in Papoea voorkomen.

Bossencampaigner bij Greenpeace België Philippe Verbelen verklaart: "Papoea is een van de meest biodiverse plaatsen op aarde. De ongerepte bossen bleven tot voor kort gespaard van de vernietiging voor palmolie. Maar nu heeft de industrie haar zinnen gezet op Papoea waar ze nu ook in hoog tempo het bos aan het verwoesten zijn.”

Race tegen de klok

De grootste palmoliehandelaar ter wereld is Wilmar. Dit bedrijf heeft, net als bijna alle grote afnemers van palmolie zoals Nestlé en Unilever, een overeenkomst ondertekend om banden met bosvernietigers te verbreken en in 2020 alleen nog zogenaamd duurzame palmolie in te kopen. Wilmar heeft nog 500 dagen om deze afspraak na te komen, maar niets lijkt daarop te wijzen. Uit het Greenpeace-onderzoek “Final Countdown” blijkt dat Wilmar nog steeds ‘foute’ palmolie koopt van groepen die regenwoud vernietigen en land stelen van oorspronkelijke bewoners.

“Wij pleiten al jaren voor duurzaam geproduceerde palmolieplantages, waarvoor geen tropisch regenwoud meer gekapt hoeft te worden. Unilever, Nestlé, en L’Oreal zouden zich niet meer bij Wilmar mogen bevoorraden, tot dit bedrijf kan bewijzen dat zijn palmolie schoon geproduceerd wordt”, besluit Philippe Verbelen.

 

Noten:
- Lees het volledige rapport "Final Countdown" (in het Engels)
- Foto en video beschikbaar

 


OVERIGE BEVINDINGEN UIT HET RAPPORT:

De helft van de orang-oetanpopulatie op het eiland Borneo is in minder dan 16 jaar tijd verdwenen. De vernietiging van hun leefomgeving door de palmolie-industrie is hiervan een belangrijke oorzaak. Meer dan driekwart van het nationale park Tesso Nilo op Sumatra, de habitat van tijgers, orang-oetans en olifanten, is omgezet in illegale palmolieplantages. Wereldwijd worden 193 diersoorten met uitsterven bedreigd door palmolieproductie.

Palmolie is (naast papierpulp) de grootste motor van de ontbossing in Indonesië. Volgens officiële cijfers van de Indonesische regering werd tussen 1990 en 2015 rond de 24 miljoen hectare regenwoud in Indonesië verwoest. [1]

Greenpeace International heeft in de afgelopen drie jaar de 25 grootste palmolieproducenten gevolgd met betrekking tot het kappen van tropisch regenwoud en concludeert:

  • De verwoesting van regenwoud en veengebieden zijn belangrijke bronnen van broeikasgasemissies, wat weer bijdraagt aan klimaatverandering. Dit heeft Indonesië bovenaan de lijst van mondiale uitstoters gebracht.

  • De ontwikkeling van (palmolie)plantages is de voornaamste reden voor de bosbranden die nu ook weer woeden in Indonesië. In juli 2015 verspreidden zich op Sumatra, Kalimantan en Papoea verwoestende branden. Deze bosbranden veroorzaakten giftige rook die miljoenen mensen in Zuidoost-Azië trof. Onderzoekers van de universiteiten van Harvard en Columbia schatten dat de rook van deze branden in 2015 rond de 100.000 vroegtijdige sterfgevallen heeft veroorzaakt. De Wereldbank berekende de kosten van deze ramp op 16 miljard dollar.

  • Wilmar International en andere palmoliebedrijven worden regelmatig beschuldigd van uitbuiting van werknemers, kinderen en lokale gemeenschappen.

 

Voetnoot:
[1] Figures cover loss of natural forest. Sources:
1990–2012: MoEF (2016b) Table Annex 5.1, pp90–1 – gross deforestation 21,339,301ha
2012–2013: MoEF (2014) Lampiran 1, Tabel 1.1 – gross deforestation 953,977ha
2013–2014: MoEF (2015) Lampiran 1, Tabel 1.1 – gross deforestation 567,997ha
2014–2015: MoEF (2016a) Lampiran 1, Tabel 1.1 – gross deforestation 1,223,553ha