Op de goede weg, maar voor verbetering vatbaar

Belgische Alliantie voor Duurzame Palmolie stelt nieuw charter voor

Persbericht - 26 november, 2014
Het nieuwe charter van de Belgische Alliantie voor Duurzame Palmolie is duidelijk een stap vooruit in de strijd tegen ontbossing. Maar het is opvallend dat bepaalde cruciale elementen ontbreken, zoals de ondersteuning van de Palm Oil Innovation Group, merkt Greenpeace op.

In vergelijking met de vorige versie is het nieuwe charter dat de Belgische Alliantie voor Duurzame Palmolie woensdag presenteert een aanzienlijke vooruitgang. Het vertolkt het standpunt van de Belgische bedrijven uit de voedingssector die geen palmolie uit ontbossing willen verwerken.

Deze bedrijven engageren zich om verder te gaan dan de RSPO-certificering (RSPO staat voor Roundtable on Sustainable Palm Oil), die onvoldoende garanties biedt op ontbossingsvrije palmolie”, reageert Jonas Hulsens van Greenpeace. “In dat opzicht is het charter een belangrijk signaal dat andere bedrijven, zoals Colruyt Group, zo snel mogelijk moeten volgen.

Hoewel het nieuwe charter een stap in de goede richting is, ontbreekt er nog engagement op bepaalde cruciale punten:

  • Het initiatief van de Belgische Alliantie voor Duurzame Palmolie beperkt de verantwoordelijkheid van bedrijven tot de Belgische markt, terwijl verschillende leden in de Alliantie ook exporteren. Het is bovendien beperkt tot de voedingssector, bij gebrek aan leden uit andere sectoren zoals de schoonmaakproducten.
  • De Alliantie omschrijft duurzame palmolie als palmolie die niet bijdraagt aan ontbossing. Als de Belgische Alliantie echt het voortouw wil nemen, moet ze haar steun betuigen aan de Palm Oil Innovation Group. Door de strengste standaarden op de markt, die door progressieve producenten opgesteld werden, in te voeren kan de Alliantie haar engagement versterken.

Greenpeace hoopt dat het nieuwe charter openstaat voor constructieve opmerkingen en aanpassingen. “De Alliantie voor Duurzame Palmolie is op de goede weg. Het is noodzakelijk dat ze haar open geest behoudt en de dialoog met ngo’s aangaat. Ze moet zich bewust blijven van de actie die nodig is om de laatste oerbossen, waar zeldzame soorten als de Sumatraanse tijger leven, te redden”, besluit Jonas Hulsens.

Onderwerpen