Skiën zonder gif in je kleren

Persbericht - 26 januari, 2016
Terwijl veel Belgen verlangend uitkijken naar een wintersportvakantie en de koopjes in volle gang zijn, richt een rapport van Greenpeace de schijnwerpers op een groot aantal merken van buitensportkleding. We waarderen de merken die ons beschermen tegen wind, koude en regen, maar vragen met aandrang: gebruik geen giftige stoffen!

In heel wat producten van de bekendste outdoor merken zijn gevaarlijke en persistente chemische stoffen aangetroffen. Gevaarlijk voor zowel het milieu als de menselijke gezondheid. The North Face, Patagonia, Mammut en Columbia gebruiken nog altijd PFK’s om hun materialen waterdicht te maken. [1] Toch verwonderlijk voor merken die luidkeels hun streven naar duurzaamheid en hun liefde voor de natuur verkondigen.

Vanochtend stelde Greenpeace tijdens de grootste Europese outdoor beurs in München zijn nieuwste rapport voor: “Leaving Traces. The hidden hazardous chemicals in outdoor gear. [2] Greenpeace testte 40 outdoor artikelen uit 19 verschillende landen. In 90% daarvan werden PFK’s, gevaarlijke chemische stoffen, aangetroffen. Erger nog: hoewel de meerderheid van de geteste merken publieke garanties heeft gegeven geen gebruik meer te maken van langeketen-PFK’s (met meer dan acht koolstofatomen), hebben we die toch gevonden in meer dan 1 op 4 geteste producten. [3] Zowel in kleding, schoenen en tenten, als in rugzakken, touwen en slaapzakken.

We hebben hoge concentraties van PFOA aangetroffen in diverse producten van The North Face en van Mammut. Dit is een langeketen-PFK die in verband wordt gebracht met allerlei gezondheidsproblemen waaronder ook kanker. In Noorwegen is het gebruik van PFOA al aan banden gelegd. De onderzoeksresultaten zijn ontgoochelend voor liefhebbers van de natuur en van outdoor sporten. Zij willen net op stap gaan met materiaal dat even duurzaam en zuiver is als de plaatsen waar ze naartoe trekken”, stelt Mirjam Kopp, Detox-deskundige bij Greenpeace.

PFK’s zijn chemische bestanddelen die niet voorkomen in de natuur. Veel PFK’s worden maar heel traag afgebroken wanneer ze in het milieu terechtkomen. Ze belanden in de voedselketen, waardoor de vervuiling vrijwel onomkeerbaar wordt. Zo zijn ze aangetroffen op afgelegen plekken op aarde [4], in het organisme van dolfijnen en ijsberen, en zelfs in het menselijk bloed.

In hun productie gaan merken als The North Face en Mammut in tegen hun eigen discours van liefde en respect voor de natuur. Samen met de liefhebbers van outdoor avontuur en sporten willen wij hen voor een uitdaging plaatsen”, aldus Mirjam Klopp. “Ze moeten hun verantwoordelijkheid opnemen en tonen dat ze oprecht respect hebben voor de natuur door niet langer gevaarlijke chemische producten te gebruiken en het gif uit hun producten te halen.

Want er bestaan wel degelijk oplossingen. Vandaag kondigde Páramo, een belangrijke Britse producent van outdoor artikelen, aan al zijn producten gifvrij te zullen maken. [5] En begin januari slaagde de Italiaanse alpinist David Bacci in een spectaculaire beklimming van de Cerro Torre in Patagonië met kleding zonder PFK’s. [6] Hij klom vier dagen aan een stuk, perfect beschermd tegen de elementen, zonder deze producten die gevaarlijk zijn voor hemzelf en voor de natuur.

Noten :

[1] Poly- en perfluorkoolwaterstoffen (PFK’s) worden gebruikt in verschillende industriële processen en consumptiegoederen. De industrie van materiaal voor outdooractiviteiten is één van de grootste gebruikers: ze brengt de chemicaliën voornamelijk aan om producten waterdicht en vuilafstotend te maken. Maar als PFK’s in het milieu belanden, breken ze slechts heel traag af. Zo verspreiden zich over de hele planeet. Bepaalde PFK’s kunnen onvruchtbaarheid veroorzaken, de groei van tumoren in de hand werken en zelfs het hormonale systeem aantasten. We maken een onderscheid tussen korte en lange keten PFK's, op basis van het aantal koolstofatomen. Lange keten PFK's tellen vaak 8 koolstofatomen of meer, ook al heeft PFHxS er maar 6 bijvoorbeeld.

[2]  http://detox-outdoor.org/assets/uploads/Report_Product_Testing.pdf

[3] https://medium.com/@DetoxOutdoor/pfc-quest-results-694e5f62902d#.g7n44ezcu

[4] Zie "Leaving Traces" report, http://www.greenpeace.org/international/en/publications/Campaign-reports/Toxics-reports/Footprints-in-the-Snow/

[5]  http://www.paramo-clothing.com/blog/en-gb/paramo-detox-commitement/

[6] Zie onze blog op Greenpeace.be : http://www.greenpeace.org/belgium/fr/vous-informer/substances-toxiques/blog/expdition-en-patagonie-au-sommet-du-cerro-tor/blog/55304/

Onderwerpen