VW verziekt het klimaat met nieuwe Golf

Schrijf een reactie
Persbericht - 4 september, 2012
Greenpeace-actie in Berlijn Bij de voorstelling van de nieuwe Volkswagen Golf 7 in Berlijn, hebben activisten van Greenpeace geprotesteerd tegen het gebrek aan klimaatambitie van de Duitse autobouwer.

Zowel voor de consument als voor het klimaat voldoet de nieuwe Golf 7-reeks niet aan de verwachtingen. “Als 's werelds grootste autobouwer had VW met de Golf, het best verkopende model, de toon kunnen zetten wat betreft brandstofbesparende technologie. Maar de Golf 7 kan dit niet waarmaken en dat is simpelweg onvoldoende voor een bedrijf dat zich profileert als hoogtechnologisch en met aandacht voor het milieu”, zegt Brecht Van der Meulen van de klimaatcampagne van Greenpeace.

Bij de voorstelling van de Golf 7 aan de waren een 50-tal activisten van Greepeace aanwezig om VW's groene beloften over  het nieuwste model in het juiste perspectief te plaatsen. “De nieuwe Golfs die binnenkort in omloop komen, zullen 150 miljoen ton CO2 in de lucht blazen. Dat is evenveel als de jaarlijkse uitstoot van België”, zegt Van der Meulen. “VW had dat met één derde kunnen verminderen, als het de bestaande techonologie voor brandstofefficiëntie consequent had toegepast. In plaats daarvan negeert VW zijn klimaatverantwoordelijkheid.”

Het is niet de eerste keer dat VW het nalaat om de beste brandstofbesparende technologie standaard in te bouwen. VW verkoopt zijn zuinigste modellen voor een onredelijke meerprijs, terwijl de best verkopende basismodellen het zonder deze technologie moeten stellen. Maar zelfs het meest zuinige model uit de Golf 7-reeks verbruikt slechts 0,4 liter minder dan de meest efficiënte benzineversie van de Golf 6.

Nu we dit jaar de ijskappen dramatisch zien smelten, moeten autobouwers er alles aan doen om hun technologische knowhow volledig beschikbaar te maken voor het grote publiek en zich achter sterke klimaatdoelstellingen te scharen. Vorig jaar had Greenpeace gesprekken met VW over de brandstofefficiëntie van hun modellen. Maar het bedrijf blies de dialoog af. Greenpeace vraagt aan VW om ambitieuze en concrete milieudoelstellingen te bepalen in zijn Group Strategy 2018.Contact en meer info

Brecht Van der Meulen, Klimaatcampagne Greenpeace België
+32 493 25 80 28

Foto's van de actie in Berlijn  via Greenpeace Duitsland
+49 174-6446311
+49 1718780830

Geen reacties Reageren

Schrijf een reactie 

Je moet aangemeld zijn om een reactie te publiceren.