Wachten op Belgisch Fukushima om kernreactoren te sluiten?

Persbericht - 10 maart, 2016
Vandaag is voor veel Japanners waarschijnlijk de eerste blije dag sinds 11 maart 2011. Enkele dagen voor de vijfde verjaardag van de kernramp in Fukushima heeft een Japanse rechter voor het eerst de onmiddellijke sluiting bevolen van twee kernreactoren om veiligheidsredenen. “Hopelijk hebben de Belgische autoriteiten geen kernramp nodig om tot dezelfde conclusie te komen”, reageert Jan Vande Putte, nucleair expert bij Greenpeace België en momenteel in Fukushima om onderzoek te doen naar de radioactieve straling in de oceaan.

De Japanse regering en de nucleaire sector proberen de kernramp in Fukushima, deze vrijdag dag op dag vijf jaar geleden, af te doen als niet veel meer dan een industrieel ongeval. Er worden miljarden gepompt in het weinig effectieve afschrapen en afspuiten van wegen, velden en daken. Onderzoek door Greenpeace toonde eerder aan dat dit de radioactieve besmetting nauwelijks terugdringt. [1] “Bovendien kunnen bossen en rivieren niet ontsmet worden en zal de radioactiviteit dus nog eeuwen aanwezig blijven in het milieu”, zegt Jan Vande Putte. “Het plan van de Japanse regering om zo snel mogelijk mensen terug te sturen naar de besmette gebieden is dan ook totaal onverantwoord.” [2]

In de nasleep van Fukushima werden alle Japanse reactoren gesloten en keerde de publieke opinie zich tegen kernenergie. Ondanks het aanhoudende protest van zowel de omwonenden als de Japanse bevolking, is de Japanse regering sinds het aantreden van premier Shinzo Abe bezig met de heropstart van het nucleaire park. Na Sendai 1 en 2 [3] werd de heropstart van Takahama 3 en 4 goedgekeurd, hoewel geen van beide beantwoordt aan de veiligheidsnormen voor aardbevingen die na Fukushima werden verscherpt. Een radioactief lek in het hart van reactor 3 zorgde eerder voor vertraging, maar de uitspraak van vandaag betekent het definitieve einde voor deze reactoren.

Jan Vande Putte: “De uitspraak van de rechter over Takahama moet de Japanse regering doen bezinnen over haar plannen voor de heropstart van de kerncentrales. Maar ook onze regering kan hier lessen uit trekken. Na Fukushima besliste Japan de levensduur van haar centrales te beperken tot 40 jaar. Drie Belgische reactoren zijn die grens al voorbij en er is nog steeds geen uitsluitsel over de scheurtjes in Doel 3 en Tihange 2. Hoe lang willen we nog wachten om deze gevaarlijke reactoren te sluiten?”

Noten:

[1] Zie "Fukushima disaster: Ongoing nuclear crisis" (juli 2015).

[2] Greenpeace Japan publiceerde hierover eerder deze maand "Radiation Reloaded: Ecological impacts of the Fukushima Daiichi nuclear accident - 5 years later".

[3] Sendai 1 werd heropgestart op 11 augustus 2015, na hevig protest van de omwonenden en de Japanse bevolking. Onder meer Naoto Kan, de Japanse eerste minister op het moment van de ramp in Fukushima, nam deel aan de protesten tegenover de centrale. Op 1 november 2015 werd ook Sendai 2 heropgestart.

Contact:

Jan Vande Putte, nucleair expert bij Greenpeace België (momenteel op stralingsonderzoek in Fukushima): of +81 80 9572 4646 (vóór 12u ’s middags Belgische tijd)

Thomas Leroy, mediaverantwoordelijke bij Greenpeace België: +32 496 26 31 91