Wil Siemens meewerken aan de verwoesting van het Amazonewoud?

Persbericht - 1 juli, 2016
Vanochtend voeren een dertigtal medestanders van Greenpeace actie voor het kantoor van Siemens, in Beersel. Met een groot spandoek vragen ze het bedrijf om het hart van de Amazone te beschermen, en ze geven de werknemers een plantje met hartvormige bladeren, als verwijzing naar het hart van de Amazone. Greenpeace roept Siemens op om openlijk afstand te nemen van de bouw van een stuwdam in de regio die de lokale bevolking en de biodiversiteit van het woud bedreigen.

“Het project houdt geen steek vanuit economisch, ecologisch of sociaal oogpunt”, stelt An Lambrechts, als verantwoordelijke voor de bossencampagne bij Greenpeace België, die momenteel in Brazilië verblijft. “De grootste geplande dam, die in São Luiz do Tapajós, zou een bekken vereisen dat een groot deel van het regenwoud onder water zet, inclusief verschillende dorpen van de Munduruku. En toch wil de Braziliaanse regering doorgaan met dit megaproject.”

De Munduruku, die al eeuwenlang in het gebied leven, zijn voor hun voedsel en transport aangewezen op de Tapajós-rivier. Ze verzetten zich al jaren tegen het project. Voor hun strijd tegen de dammen kreeg het inheemse volk vorig jaar nog de Equator Prize. Nu steunt Greenpeace hen, omdat de bouw van zulke stuwdammen in het hart van het Amazonewoud een verwoestende impact heeft op mens en milieu.  

Met een oppervlakte vergelijkbaar met de stad New York zou het stuwmeer het gebied van de Munduruku rechtstreeks bedreigen. Op dit ogenblik verblijven verschillende actievoerders van Greenpeace in het hart van het Amazonewoud om er te helpen bij de symbolische markering van hun territorium. Gelijkaardige acties zoals die in Beersel, vonden al plaats in Duitsland en Nederland om Siemes over de kwestie te sensibiliseren. Tot op vandaag heeft het bedrijf zich nog niet publiek uitgesproken over onze eisen en die van de Munduruku.

Gelijkaardige projecten in het verleden, en de bouw van de megadam in Belo Monte in het bijzonder, hebben al aangetoond dat het vrijwel onmogelijk is om een stuwdam nog tegen te houden wanneer de contracten voor de aanleg ervan ondertekend zijn – ongeacht de verwoestende gevolgen voor het milieu. Daarom is het zo belangrijk dat bedrijven als Siemens, dat via zijn joint venture met Voith de turbines en generatoren voor de waterkrachtcentrales zou kunnen leveren, zich openlijk distantieert van het project.

“Siemens is marktleider inzake windenergie, en een belangrijke speler voor zonne-energie. Brazilië heeft een enorm potentieel op dat vlak, en Siemens kan beter investeren in zulke duurzame oplossingen, in de plaats van bij te dragen aan de bouw van megadammen die het Amazonewoud verwoesten en de lokale gemeenschappen treffen”, benadrukt An Lambrechts.

Contacten:
Thomas Leroy, persverantwoordelijke bij Greenpeace, 0496/26.31.91
An Lambrechts, Bossencampaigner bij Greenpeace, 0485/78.83.75 (vanaf 14u)
Joeri Thijs, woordvoerder bij Greenpeace, 0496/26.31.92

Onderwerpen