Reach: Actie nu aan de gang bij Bayer in Antwerpen

Greenpeace nodigt Bayer uit veiliger chemicaliën te produceren

Persbericht - 25 mei, 2005
Antwerpen, 25 mei 2005 – Greenpeace-vrijwilligers hebben zich vanmorgen begeven op de site van Bayer waar men bisphenol-A produceert, een voor de gezondheid potentieel schadelijke giftige stof. Dit chemisch product wordt onder meer aangewend bij de fabricage van CD's, GSM's en zuigflessen. Wetenschappelijke analyses hebben aangetoond dat we Bisphenol-A terugvinden in het bloed van drie Belgische leefmilieuministers, in huisstof en in regenwater (1). Een duidelijk bewijs van de vervuiling van onze leefomgeving door dit product, tot ver van de productiesite.

Greenpeace voert actie in de Antwerpse haven. Activisten ontplooien spandoeken die Bayer oproepen om minder giftige stoffen te produceren.

Net zoals BASF - dat afgelopen maandag bezoek heeft ontvangen vanGreenpeace (2) - heeft Bayer zich nog altijd niet klaar en duidelijkuitgesproken in het voordeel van een krachtige chemische wetgeving inEuropa. Voor Greenpeace betekent dat onder andere het inschrijven vanhet 'verplichte vervangingsprincipe' in Reach, het wetgevende procesdat momenteel besproken wordt door diverse Europese instellingen.Zonder deze verplichting om gevaarlijke chemicaliën te vervangen doorveiliger alternatieven, kan de industrie ongestraft doorgaan met deongewenste blootstelling van elkeen aan giftige stoffen.

Een twintigtal manifestanten willen in Antwerpen, op eenproductie-eenheid van Bisphenol-A, twee spandoeken uitrollen met devolgende slogans: 'Bayer zonder gif' en 'Produceer veiligerchemicaliën'. Greenpeace-campagnedirecteur Wendel Trio zijn bloed werdal eerder geanalyseerd en bevat sporen van Bisphenol-A (1). Samen metde manifestanten wil hij een staal van zijn bloed overmaken aan deverantwoordelijken van de chemische fabriek.

"Ik wist niet dat mijn bloed chemicaliën bevat die de werking vansommige vitale organen kunnen aantasten", zegt Wendel Trio. "Ook andereburgers, ja zelfs ministers, zijn voor hetzelfde voldongen feitgeplaatst. Dat de productie van een chemiereus zoals Bayer eenaanzienlijke invloed heeft op de volksgezondheid, zou het bedrijf tochtot nadenken moeten stemmen. Ik hoop dat ze een hart hebben en ietsdoen aan deze vorm van vervuiling."

Deze besmetting van ons leefmilieu is al uitgebreid aangetoond (1), hetis tijd om er paal en perk aan te stellen. Bisphenol-A is, net zoals deftalaten geproduceerd door BASF, een bijzonder zorgwekkende stof doorde potentiële negatieve impact ervan op ons hormonaal systeem.

Om te vermijden dat we in de toekomst te maken krijgen met een ernstigprobleem van volksgezondheid, moeten we zonder dralen voorzien in devervanging van schadelijke chemicaliën door veiliger alternatieven.

"Maar in de huidige ontwerpen van de Reach-wetgeving wordt eendergelijke aanpak in de kiem gesmoord. De zwaargewichten van de chemie,zoals Bayer en BASF, aarzelen niet om deze nieuwe regelgeving af tezwakken", zo verklaart Fawaz Al Bitar, verantwoordelijk voor decampagne 'Giftige Stoffen' bij Greenpeace. "Deze industriële groepenzouden zich resoluut moeten uitspreken vóór de verplichte vervangingvan schadelijke chemicaliën. Wij verwachten van hen in die zin eenformeel engagement. Gerenommeerde fabrikanten zoals H&M, Sony enSony Ericsson hebben al aangetoond dat het effectief mogelijk is ombepaalde schadelijke stoffen te vervangen. Zij hebben het paduitgestippeld dat we verder moeten bewandelen."

Deze innoverende aanpak wordt helaas genegeerd door de chemischeindustrie. De Greenpeace-manifestatie van enkele dagen geleden heeftdat voldoende duidelijk gemaakt (3).

"De federale minister van Economie, Marc Verwilghen, zal Belgiëvertegenwoordigen op de Europese Raad voor Competitiviteit op 6 juniaanstaande in Luxemburg. Wij hopen", aldus Fawaz Al Bitar, "dat hij eenbaanbrekend Belgisch standpunt zal verdedigen. En dat ons land zondermeer zal pleiten voor een effectieve Reach-wetgeving, wat onder andereinhoudt dat het verplichte vervangingsprincipe uitdrukkelijk in denieuwe chemische richtlijnen wordt ingeschreven."

Greenpeace heeft hieromtrent een onderhoud aangevraagd met de minister, en verwacht dat dit vandaag eindelijk kan plaatsvinden.

Notes: 1)De verschillende rapporten die Greenpeace heeft gepubliceerd en hun samenvattingen zijn beschikbaar via de website: http://reachnl.greenpeace.be2)Zie persbericht op de website: www.greenpeace.be3)Recent heeft Greenpeace 'Substitute with Style' georganiseerd, een modeshow die de stappen voor het voetlicht bracht welke verschillende grote merken al hebben ondernomen om schadelijke chemicaliën te vervangen door veiliger alternatieven. En dat in een breed gamma van consumptiegoederen, gaande van textiel over cosmetica tot DVD-spelers of douchegordijnen. Volgende bedrijven namen deel: H&M;, Marks & Spencer, Reebok, Ikea, Sony, Sony Ericsson, Ecover, Lavera, Ethic Wear.

Onderwerpen