Campina ziet af van ggo-voeder voor Duits topmerk

Landliebemelk draagt voortaan label “zonder gentechnologie”

Persbericht - 26 september, 2008
Greenpeace is verheugd dat melk van het merk Landliebe voortaan het gloednieuwe label 'zonder gentechnologie' zal dragen. Campina, met Belgische vestigingen in Aalter en Sleidinge, is het eerste grote zuivelbedrijf dat voor een van haar topmerken overschakelt op ggo-vrij veevoeder. Daarmee komt het bedrijf tegemoet aan de eis van Greenpeace om ggo's te weren uit de hele voedselketen. Greenpeace België vraagt aan de Belgische zuivelindustrie om het voorbeeld van Campina Duitsland te volgen.

"We zijn verheugd dat Campina het voortouw neemt in de productie van gentechvrije melk" zegt Jonas Hulsens, verantwoordelijke voor de campagne landbouw bij Greenpeace België. "De meeste consumenten willen geen melk afkomstig van koeien die ggo's te eten kregen. In Duitsland kunnen ze naast biologische melk voortaan ook Landliebemelk drinken. In België is het nu wachten op een gelijkaardig initiatief van de zuivelindustrie."

In 2006 toonde Greenpeace aan dat Landliebeboeren ingevoerde ggo-gewassen gebruikten als melkveevoeder. Daarop startte Greenpeace een informatiecampagne over 'gentechmelk' in de Duitse supermarkten. Duizenden consumenten hebben de eis van Greenpeace met kaarten, protestbrieven en e-mails ondersteund. Ook Greenpeace België voerde actie bij Campina, en publiceerde een studie die aantoont dat het mogelijk is om ggo's in het voeder van melkvee uit te sluiten.

Campina wil voor de Landliebeproducten niet alleen ggo-vrij, maar ook uitsluitend Europees voeder gebruiken. Het bedrijf wil ook het gebruik van soja voor Landliebe uitsluiten. De sojateelt in Zuid-Amerika is een van de hoofdoorzaken voor de alarmerende ontbossing. Door het gebruik van regionaal veevoer voor het merk Landliebe bespaart Campina jaarlijks zo'n 9.200 ton sojabonen, wat overeenkomt met een stuk land ter grootte van 4.600 voetbalvelden.

"Al jaren krijgt het merendeel van de Belgische melkkoeien genetisch gewijzigde gewassen te eten", zegt Jonas Hulsens. "Voor vlees en eieren bestond er wel een ggo-vrije keten. Maar begin dit jaar schortte de beroepsvereniging van mengvoederfabrikanten Bemefa de productie van ggo-vrij voeder op. Kwaliteitslabels zoals Meritus en winkelketens zoals Colruyt en Carrefour staan sindsdien onder druk om de eis voor ggo-vrij voeder te laten vallen. Greenpeace vraagt Bemefa om de ggo-vrije veevoederketen te herstellen."

Een label 'zonder gentechnologie' bestaat op de Belgische markt alsnog niet. Greenpeace wil dat daarin snel verandering komt. De ontwikkeling van een etikettering die de consument duidelijk informeert en ggo-vrije initiatieven ondersteunt was een van de conclusies van de Lente van het Leefmilieu van Minister Paul Magnette.

Onderwerpen