Herziening Congolese houtkapvergunningen afgerond

Greenpeace bezorgd over toepassing van de beslissingen op het terrein en over de toekomst van het moratorium op houtkapconcessies

Persbericht - 20 januari, 2009
De Congolese regering heeft gisteren de definitieve resultaten bekendgemaakt van de herziening van de houtkapvergunningen, die op initiatief van de Wereldbank in 2005 van start ging. Daaruit blijkt dat 65 contracten, die betrekking hebben op bijna tien miljoen hectare, kunnen worden omgezet in langlopende concessies. Dit is in tegenspraak met het advies van de door de regering aangestelde technische werkgroep, die in juli vorig jaar een vermindering tot 4,4 miljoen hectare had aanbevolen (1). De aankondiging van gisteren kwam er na een aantal bezwaren van houtkapbedrijven die hun contracten bedreigd zagen. 19 van de 87 bezwaren zijn gehonoreerd.

"Het is bemoedigend dat de regering niet volledig is gezwicht voor de druk van de ondernemingen. Maar nu moeten de houtkapvergunningen die niet zijn goedgekeurd ook daadwerkelijk worden ingetrokken. Wij hopen dat de regering resoluut zal kiezen voor de bescherming van onze bossen en dat zij een nationaal landgebruiksplan zal invoeren, dat rekening houdt met de bekommernissen van de Congolese bevolking", stelt René Ngongo, adviseur bosbeleid voor Greenpeace Afrika.

Het afronden van de herziening en het opzeggen van bepaalde vergunningen, kan de weg openen voor een zoektocht naar alternatieven voor de houtkap. Greenpeace roept de Congolese regering op om de genomen beslissingen uit te voeren en niet te zwichten onder de druk van de houtkapindustrie, die de internationale financiële crisis probeert te gebruiken als voorwendsel om geen belastingen meer te moeten betalen in Congo.

Greenpeace wijst op enkele belangrijke uitdagingen, die vooral te maken hebben met het zwakke bestuur in het land en het gebrekkige toezicht op de bosbouw in Congo. "Het is niet duidelijk hoe de regering de opzegging van contracten op het terrein wil afdwingen. En hoe gaat zij toezicht houden op de nieuw goedgekeurde concessies?" vraagt René Ngongo zich af.

Het proces van herziening kreeg heel wat kritiek. Een onafhankelijk waarnemer die de regering op verzoek van de Wereldbank had aangesteld, heeft toegegeven dat essentiële wettelijke criteria, zoals het naleven van de grenzen van de concessies, niet zijn nagetrokken (2). Het moratorium op nieuwe houtkapvergunningen uit 2002 is massaal geschonden en het nieuwe boswetboek dat hetzelfde jaar is ingevoerd, wordt nog altijd niet toegepast. Buitenlandse houtbedrijven als de Zwitserse groep Danzer of de groep Nordsüdtimber, met zetel in Liechtenstein, konden honderdduizenden hectare bos verwerven onder het voorwendsel van een reorganisatie en relokalisatie van de oude kapvergunningen.(3)

Greenpeace dringt er bij de Congolese regering op aan om vast te houden aan het moratorium op de toewijzing van nieuwe boskapvergunningen tot een nationaal grondgebruiksplan is opgesteld met inspraak van de bevolking en tot een beter en zinvol bosbeheer mogelijk is.

De plaatselijke bewoners zijn ontgoocheld en boos omdat er reusachtige bomen uit hun bossen worden weggesleept en de bedrijven alleen maar een woestenij achterlaten. De Afrikanen dreigen het grootste slachtoffer te worden van de klimaatverandering. De regering moet deze wouden beschermen, niet alleen voor hun rol in de stabilisering van het klimaat, maar vooral voor de Congolezen zelf, die van deze bossen afhankelijk zijn en die het meest te lijden hebben onder de voortdurende plundering.

Notes: (1) 'Listes des titres forestiers ayant reçu des avis techniques favorables ou défavorables après vérification des requêtes de conversion par le Groupe Technique de Travail', Ministère de l’Environnement, Conservation de la Nature et Tourisme, 5 augustus 2008(2) WRI/Agreco, 'Rapport de l’Observateur Indépendant sur les travaux de la Commission Interministérielle de la Conversion des Anciens Titres Forestiers', 20 oktober 2008. Met financiële steun van de Wereldbank heeft de regering het World Resources Institute (WRI) en het Belgische adviesbureau Agreco aangesteld als onafhankelijk waarnemer in het proces van de herziening van de houtkapvergunningen. http://www.rdcconversiontitresforestiers.org(3) Zie ook 'Etude Sectorielle – Exploitation Forestière en République Démocratique du Congo', oktober 2008 http://www.greenpeace.org/raw/content/international/press/reports/DRC-logging-sector-briefing-french.pdf

Onderwerpen