Greenpeaceonderzoek legt fiscale fraude door houtkapmultinational in Congo bloot

Persbericht - 30 juli, 2008
Eén van de grootste houtkapmultinationals actief in Congo, de Danzer groep, ontduikt op grote schaal bedrijfsbelastingen en exporttaksen. Dat is een van de conclusies in het rapport Conning the Congo dat Greenpeace vandaag publiceert. Greenpeace roept de Belgische regering op om meer transparantie te eisen van de houtkapbedrijven en vraagt aan de Congolese regering om alle illegale houtkapvergunningen in te trekken.

De Duits-Zwitserse Danzer groep, die ook een Belgisch filiaal heeft (nv Coplac in Aalst), heeft een ingenieus witwassysteem opgezet waarbij Afrikaans hout wordt aangekocht ver beneden de marktprijs en vervolgens het tekort wordt overgeschreven op buitenlandse bankrekeningen. Greenpeace berekende dat de Democratische Republiek Congo en de Republiek Congo op die manier bijna 8 miljoen euro aan belastinginkomsten misliepen. Deze bevindingen berusten op vertrouwelijke interne documenten van het bedrijf, waarvan Greenpeace kennis kon nemen.

De bescherming van het Congolese regenwoud is van strategisch belang voor de ontwikkeling van het land, de strijd tegen de klimaatverandering en de bescherming van de biodiversiteit. Terwijl de Belgische ontwikkelingssamenwerking investeert in de heropbouw van Congo, rooft de houtkapindustrie het land leeg.  "De praktijken van multinationals die dit rapport blootlegt zijn het resultaat van corruptie en slecht beheer in Congo." zegt Marc-Olivier Herman, campagnedirecteur van Greenpeace België. "Minister De Gucht moet niet enkel de Congolese machthebbers ter verantwoording roepen maar ook internationale bedrijven tot meer transparantie dwingen. België draagt als tweede grootste afnemer van Congolees hout in de Europese Unie hierin een bijzondere verantwoordelijkheid."

Deze week start een Congolese interministeriële commissie een juridische doorlichting van alle houtkapvergunningen. Ondanks het moratorium dat de Congolese regering in mei 2002 afkondigde, werden er toch nieuwe houtkapvergunningen uitgereikt. Greenpeace roept de Congolese regering op om alle illegale vergunningen in te trekken en het moratorium op nieuwe vergunningen te verlengen. Het Congolese regenwoud is het tweede grootste regenwoud ter wereld. Houtkapbedrijven controleren 50 miljoen hectare regenwoud in Centraal Afrika, de grote meerderheid hiervan in de Democratische Republiek Congo en de Republiek Congo.

Onderwerpen
Tags