Greenpeace en de Europese Raad voor Hernieuwbare Energie formuleren antwoorden op de klimaatverandering

Energie-efficiëntie en hernieuwbare energie zorgen voor economische groei en voor drastische vermindering van de CO2-uitstoot

Persbericht - 25 januari, 2007
Tegen 2050 moet de wereldwijde CO2-uitstoot met 50% dalen om de ergste gevolgen van de klimaatverandering te vermijden. Hernieuwbare energie in combinatie met efficiënt energiegebruik zijn daartoe de sleutel. Dankzij een sterke stijging van efficiëntie zowel in productie als consumptie van energie kan hernieuwbare energie tegen 2050 aan de helft van de wereldwijde energievraag voldoen. Dat zijn de belangrijkste conclusies uit het rapport “Energy [R]evolution: A sustainable energy provision” (1) dat Greenpeace vandaag samen met de Europese Raad voor Hernieuwbare Energie (EREC) voorstelde.

Red ons klimaat

Het scenario houdt rekening met een gestage economische groei wereldwijd, inclusief een sterke economische groei in ondermeer China, India en Afrika. Om het scenario waar te maken is het noodzakelijk dat België een drastischere vermindering van de CO2-uitstoot plant dan de 50% die wereldwijd zijn vooropgesteld.  Voorwaarde is wel dat de Belgische overheid een langetermijndoelstelling voor CO2-reductie vastlegt en zich daar ook aan houdt.

" Het energiescenario toont aan dat een economische groei, ook in de ontwikkelingslanden, gepaard kan gaan met een drastische reductie van de uitstoot van C02", zegt Karen Janssens, campagneverantwoordelijke klimaat bij Greenpeace. De wereldwijde productie van hernieuwbare energie kan versneld groeien zodanig dat ze tegen 2050 even groot is als de huidige energieproductie op basis van fossiele grondstoffen. Uit het energiescenario blijkt dat tegen 2050 wereldwijd 70% van de elektriciteit en 65% van de verwarming opgewekt kan worden op basis van hernieuwbare bronnen. Karen Janssens: "Hernieuwbare energie is competitief als overheden de steun aan fossiele brandstoffen en kernenergie afbouwen en het principe de vervuiler betaalt consequent toepassen. Greenpeace roept overheden wereldwijd op om de steun aan fossiele energieproductie of productie op basis van kernenergie af te bouwen tegen 2010."

Een wereldwijde vermindering van 50% CO2-uitstoot betekent voor België een vermindering van 70% van de CO2-uitstoot tegen 2050 (in vergelijking met 1990). Dat is perfect haalbaar door de vervuilende steenkoolcentrales geleidelijk aan en kerncentrales zelfs voor de wettelijk vastgelegde datum te sluiten. Maar dan moet er wel dringend werk gemaakt worden van energie-efficiëntie. Het scenario stelt dat in België tegen 2050 40% minder energie verbruikt wordt. Daardoor kan België tegen 2050 65% van haar elektriciteit uit hernieuwbare bronnen halen. Maar om dat te bereiken, moeten nu reeds de juiste keuzes gemaakt worden.

"Hernieuwbare energiebronnen hebben het potentieel om onze belangrijkste energiebron van de toekomst te worden. Maar er zijn politieke keuzes nodig om dat te realiseren. De Europese energieministers hebben daartoe de kans op de Europese ministerraad van 15 februari aanstaande. Daar kan het voorstel van de EU Commissie verbeterd worden door specifieke doelstellingen per sector vast te leggen. Algemene Europese doelstellingen voor hernieuwbare energie in 2020 zijn immers niet zinvol omdat ze investeringen niet stimuleren. "Greenpeace verwacht van minister van Energie Marc Verwilghen en zijn collega's ambitieuze en concrete doelstellingen om bijvoorbeeld tegen 2020 minstens 35% van de elektriciteitsproductie uit hernieuwbare bronnen te halen en minstens  25% in de sector van verwarming en koeling", voegt Wendel Trio, campagnedirecteur bij Greenpeace, toe.

Greenpeace dringt ook aan op een verdere concretisering van het Europese actieplan rond energie-efficiëntie. België en de andere lidstaten moeten werk maken van afdwingbare doelstellingen aangaande energie-efficiëntie, in lijn met de voorstellen van de Commissie om een jaarlijkse afname van het energieverbruik met minstens 1% te realiseren.

Klik hier om het rapport te downloaden

Notes: (1) Het energiescenario werd ontwikkeld in samenwerking met het Duits Centrum voor Ruimteluchtvaart en meer dan 30 wetenschappers en ingenieurs van universiteiten, instituten en de sector van hernieuwbare energie wereldwijd.