Europees parlement ruimt baan voor een GGO-vrij Europa

Progressieve wetgeving verzekerd ondanks verhoogde VS-druk

Persbericht - 2 juli, 2003
Straatsburg, 2 juli 2003 - Het Europees Parlement keurde vandaag de strengste en meest volledige regels ter wereld goed voor de etikettering van genetisch gemanipuleerde organismen (GGO's). Greenpeace verwelkomt deze zet als een historische overwinning voor consumenten en een concreet voorbeeld van het EU-verzet tegen de versterkte wereldwijde campagne van de VS-regering en de gen-tech industrie om GGO-wetgeving te verzwakken of af te schaffen.

De nieuwe EU-regels laten consumenten toe hun recht uit te oefenen om voeding met GGO's te verwerpen. Alle voeding en dierenvoeder dat GGO's bevat of afgeleid is van GGO's zal duidelijk moeten geëtiketteerd worden, zodat landbouwers, voedingsproducenten en consumenten kunnen vermijden GGO's te gebruiken of te eten.

"Deze stemming is een klap in het gezicht van de VS-administratie, die dacht dat Europa, en eventueel ook andere landen, door de WTO-zaak zou geïntimideerd zijn en zijn GGO-beleid zou inslikken. De werkelijkheid is anders: de EU heeft nu een progressieve wetgeving aangenomen. Deze wetgeving maakt het makkelijker in te gaan op de wens van de markt: GGO-ingrediënten identificeren en uitsluiten. Deze wetgeving is een voorbeeld voor andere landen, ook voor de VS en Canada, waar zulke vrijheid en informatie op dit moment aan de consument wordt ontzegd", zegt Eric Gall, Greenpeace EU-adviseur inzake genetische manipulatie.

Sinds het eerste schip met transgene soja in Europa aanmeerde in 1996, heeft het publiek zich massaal tegen genetisch gemanipuleerde voeding gekeerd, en dit verzet is nog steeds niet geminderd. De grootste transgene sojaproducenten, de Verenigde Staten en Argentinië, hebben sindsdien 3,3 miljoen ton aan export van sojabonen naar Europa verloren. De derde grootste sojaproducent, Brazilië, heeft aanzienlijk gewonnen bij zijn GGO-vrije status en heeft recent zijn voornemen bevestigd om de teelt van GGO's tijdens het komende groeiseizoen te verbieden.

Terwijl de nieuwe regels een belangrijke stap vooruit betekenen, betreurt Greenpeace het feit dat in de wetgeving achterpoortjes blijven bestaan. Zo zullen zuivel- en vleesproducten afkomstig van dieren die met GGO's werden gevoederd, niet moeten worden geëtiketteerd. Greenpeace is ook bezorgd over het compromis-amendement inzake het zogenoemde 'coëxistentie'-debat. Lidstaten zullen het recht hebben om op nationaal vlak maatregelen te nemen om te verzekeren dat conventionele en biologische landbouw niet besmet zullen worden door GGO's, maar worden niet verplicht om dergelijke maatregelen te treffen.

Greenpeace blijft ook erg bezorgd over aanhoudende pogingen van de gen-techindustrie om EU-wetgeving te ondermijnen en om op een sluipende manier conventionele en biologische producten te besmetten via zaden. Hoewel onderzoek aantoont dat het mogelijk is om te verzekeren dat zaden niet besmet raken boven het 0,1%-detectieniveau, wil de gen-tech industrie drempels in zaden van 0,7% doordrukken in een poging om de nieuwe etiketteringsregels te ondermijnen. Op die manier zou het voor landbouwers moeilijker worden om te verzekeren dat hun gewassen niet de 0,9% etiketteringsdrempel voor voedingsproducten overschrijden.

Greenpeace doet een beroep op de EU-lidstaten om de Europese Commissie te dwingen geen enkele genetische besmetting van zaden te aanvaarden en om wettelijk bindende wetgeving voor te stellen inzake anti-contaminatie maatregelen, waarbij GGO-producenten financieel aansprakelijk zijn voor mogelijke verliezen die door genetische vervuiling toegebracht worden aan conventionele en biologische landbouwers.

"Genetische besmetting voorkomen zou nu prioriteit nummer één moeten zijn voor de EU. Als niets wordt ondernomen om conventionele en biologische gewassen te beschermen tegen genetische besmetting, bestaat het risico dat het nieuwe etiketteringssysteem waardeloos wordt na een paar jaren, omdat het dan steeds moeilijker zal worden om een GGO-vrij aanbod te verzekeren", zei Eric Gall.

Document:

* EU new GMO labeling (2003_07) : The European Union's new labelling rules for genetically engineered food and feed. Implications for the market of GMO and non-GMO products July 2, 2003 - Background report made by Eric Gall / Greenpeace European unit

Onderwerpen