Europese leefmilieuministers effenen pad voor een veelbelovende Europese Lentetop

Verhofstadt probeert het Europese peloton af remmen

Persbericht - 10 maart, 2005
Ondanks de betreurenswaardige positie van België en de blokkade van Portugal en Italië, hebben de Europese ministers van Leefmilieu vandaag een krachtig politiek signaal gezonden. Er wordt op de nakende Europese Lentetop aan de staats- en regeringsleiders gevraagd om zich uit te spreken over het Europese klimaatbeleid. Greenpeace is verheugd dat de Europese Raad aanbeveelt om de broeikasgassen in de geïndustrialiseerde landen te verminderen met 15 à 30% tegen 2020 en 60 à 80% tegen 2050. Alleen verminderingen in deze grootteorde, zullen ons toelaten om de stijging van de temperatuur te beperken tot maximaal 2ºC en dus de gevreesde 'klimaatverstoring' te voorkomen.

De 'zonnegeneratie' vertelde aan de Belgische regering wat haar wensen zijn voor de toekomst van ons klimaat

België heeft een op zijn minst dubbelzinnig standpunt verdedigd: een ambitieus doel om de broeikasgassen te verminderen op lange termijn (60 à 80%) en, tegelijkertijd, weigeren om een stevig objectief op middellange termijn (tegen 2020) te formuleren. Absurd, want zo riskeren we dat de ambitieuze doelstelling op lange termijn niet gerealiseerd wordt. Het Vlaamse en Waalse gewest én de eerste minister lagen aan de basis van deze incoherentie.

Voor Jean-François Fauconnier, klimaatspecialist van Greenpeace, "is het standpunt dat België verdedigde onbegrijpelijk. Waar is de logica, als we op lange termijn krachtige doelstellingen vooruitschuiven om de broeikasgassen te reduceren, maar de noodzakelijke tussenstappen niet durven vastleggen. Is dat een manier om een gebrekkige voorbereiding te verdoezelen? Of is het een manoeuvre om bijkomende maatregelen te vertragen, omdat ze in twijfel worden getrokken door sommige industriële sectoren?"

Greenpeace spoort de staats- en regeringsleiders aan om, op de komende Europese Top in de lente (22 en 23 maart), een klimaatbeleid te ontwikkelen dat bindende doelstellingen vastlegt voor het verminderen van de broeikasgasuitstoot in de Europese Unie met op zijn minst 30% tegen 2020 (in vergelijking met 1990).

"De Europese ministers van Leefmilieu hebben zaadjes van hoop gezaaid in de klimaatkwestie. De staats- en regeringsleiders hebben de plicht om deze zaadjes goed te verzorgen door het Europese leiderschap te bevestigen op lange termijn. Wij hopen dat eerste minister Verhofstadt de Europese Top zal aangrijpen om eindelijk zijn verantwoordelijkheid te nemen tegenover de komende generaties. Want zij zijn het die, zonder een ingrijpende politiek in de strijd tegen de klimaatverandering, zullen betalen voor het immobilisme van vandaag."

Onderwerpen