Finaal rapport Commissie Energie 2030 zonde van tijd en moeite

Persbericht - 19 juni, 2007
De Commissie Energie 2030 overhandigde vandaag haar aanbevelingen aan minister Verwilghen. De studie waarop deze zijn gebaseerd kreeg begin dit jaar fundamentele kritiek te verwerken van instellingen als de Nationale Bank, de Federale Raad voor Duurzame Ontwikkeling, de Creg, de gewesten. Blijkbaar vond de Commissie het niet nodig met deze kritieken rekening te houden. Het eindrapport bevat vooral meer uitleg… Daarmee veroordeelt de Commissie haar eigen rapport en aanbevelingen definitief naar de prullenmand. Dit rapport heeft geen geloofwaardigheid, en mist elke beleidsrelevantie.

De belangrijkste kritieken op hetontwerprapport waren dat het zowel de sociaal-economische aspectenvan het energiebeleid als de ecologische gevolgen ervan te weinigonderzocht. Het rapport focust zich te eenzijdig op deelektriciteitssector, terwijl ook verwarming en transport moestenworden geanalyseerd. De Nationale Bank formuleerde het als volgt:"Het voorlopige verslag is niet conform de omschrevendoelstellingen." De methode van de Commissie Energie 2030 wasonvoldoende gemotiveerd, de studie houdt geen rekening met andereenergievormen dan elektriciteit, en gaat niet genoeg in op desociaal-economische aspecten van mogelijke beleidskeuzes. Ten slottezei de CE2030 in haar ontwerprapport ook te weinig over kernafval. DeBank bevestigde daarmee de kritiek die eerder door de milieubewegingen de vakbonden werd gegeven. In de Creg klonk luid en duidelijk deoproep voor bijkomend onderzoek, om beter onderbouwde beleidskeuzeste kunnen maken.

Dergelijke kritieken kan je nietopvangen door enkel wat meer uitleg te geven. We kunnen het rapportdan ook onmogelijk wetenschappelijk verantwoord noemen. En dus kanhet rapport niet dienen als basis voor de beslissingen die de nieuweregering zal moeten nemen voor onze energietoekomst.

Deze beslissingen zijn nochtans meerdan nodig. De milieubewegingen roepen de nieuwe regering op om nuernstig werk te maken van minder CO2, en meer energiezekerheid voorBelgië. De eerste gelegenheid die zich daarvoor aandient is hetnieuwe programma voor de elektriciteitproductie (1), dat in 2008 moetworden opgesteld. Dat moet ons eindelijk op weg zetten naarenergiebesparing en hernieuwbare energie.

Notes: (1) “Indicatief programma van de productiemiddelen voor elektriciteit”, wettelijke verplichting om tweejaarlijks de elektriciteitvoorziening te analyseren.

Onderwerpen