Kerncentrales langer open: regering op de knieën voor Suez

Milieu, tewerkstelling en consument worden de dupe

Persbericht - 13 oktober, 2009
De aankondiging door de regering dat ze de levensduur van de drie oudste kernreactoren met 10 jaar verlengt, lijkt vanzelfsprekend. Dat zou nodig zijn om problemen met bevoorrading te vermijden, al staat dat niet zo in de GEMIX-studie die de regering heeft besteld. Bijgevolg kan art. 9 in de wet op de kernuitstap niet worden ingeroepen. Het is aan het parlement om zich uit te spreken.

Greenpeace beklemtoont dat de cijfergegevens uit het GEMIX-rapport aantonen dat de sluiting van de drie kerncentrales in 2015 wel degelijk mogelijk. Dit blijkt uit een lijst van inversteringsprojecten van nieuwe centrales en hernieuwbare energie die opgenomen is in het rapport. Prof. Eichhammer, co-auteur van het rapport, stelt bovendien dat als in energie-efficiëntie wordt geïnvesteerd, de kerncentrales Tihange 1, Doel 1 en Doel 2 wel degelijk dicht kunnen zoals gepland. (zie GEMIX-studie p.61)

Ook de aankondiging dat Electrabel jaarlijks 215 tot 245 miljoen euro zou moeten betalen is misleidend. In werkelijkheid bedraagt de nucleaire rente meer dan een miljard euro per jaar. Volgens prof. De Keuleneer tussen 1,2 en 1,4 miljard euro per jaar. Deze heffing is dan ook niet meer dan een peulschil in vergelijking met de gigantische onterechte winsten die de elektriciteitsmonopolist jaarlijks maakt sinds de liberalisering van de elektriciteitsmarkt.

"De regeringsbeslissing heeft dan ook niets met energiebeleid of bevoorradingsproblemen te maken", aldus Jan Vande Putte, energiespecialist bij Greenpeace. "Dit zijn slechts voorwendselen om te verhullen dat de regering enkel geïnteresseerd is in snel en gemakkelijk geld om de putten in de begroting te dichten. In ruil voor een aalmoes van Electrabel is de regering bereid de bevolking op te zadelen met nucleaire risico's, de consument over te leveren aan een monopolist en de investeringen in hernieuwbare energie en energie-efficiëntie af te remmen. Daardoor gaan tewerkstellingskansen in de groene sector verloren."

Doordat de regering niet kan aantonen dat de levensduurverlening nodig is om de bevoorrading te garanderen, kan ook de uitzonderingsclausule in de wet op de kernuitstap niet worden ingeroepen. Dit art. 9 van de wet bepaalt dat de kerncentrales langer open mogen blijven als het niet anders kan. De regering kan over deze verlenging dus niet zelf beslissen en zal verplicht zijn om een wetsontwerp in te dienen bij het parlement. "Het parlementair debat wordt een belangrijk moment om aan te tonen dat de regeringsbeslissing op niets gebaseerd is", verklaart Vande Putte.

Greenpeace roept alle parlementsleden op om dit debat ernstig te nemen en vooral om waakzaam te blijven dat de regering intussen niet stiekem eigengereid een contract sluit met Electrabel dat aan het bedrijf garanties zou geven dat de kerncentrales langer open mogen blijven. Op die manier zou de regering het parlement voor een onvoldongen feit plaatsen.

Een kritische beschouwing door Greenpeace van de GEMIX-studie is beschikbaar in het Nederlands:

www.greenpeace.org/belgium/nl/press/reports/analyse-gemix

Onderwerpen