Handelsverbod in Liberiaans 'conflict hout'

VN Veiligheidsraad verbiedt export

Persbericht - 8 mei, 2003
8 Mei 2003 - De VN Veiligheidsraad heeft per 7 juli een verbod ingesteld op de export van hout uit Liberia. Er bestonden al sancties tegen Liberia, een land dat geteisterd wordt door lokale en regionale conflicten. Deze VN-sancties zijn nu opnieuw bevestigd en uitgebreid met een handelsverbod in hout om de rol van de houthandel bij het financiëren van de oorlogsmachine van de Liberiaanse president Taylor te stoppen. De houtkapindustrie in Liberia onderhoudt nauwe banden met de wapenhandel.

Greenpeace en andere organisaties voeren al jarenlang intensief campagne tegen de handel in 'conflict hout' uit Liberia. De huidige beslissing van de Veiligheidsraad is een goede eerste stap en schept een precedent in het bestrijden van de basisproblemen van regenwoudvernietiging in West-Afrika.

Liberiaans hout in Europa

Al sinds 2000 heeft Greenpeace herhaaldelijk de link aangetoond tussen Liberiaanse houtkapbedrijven verbonden met wapenhandel en houtbedrijven door heel Europa en Noord-Amerika. Greenpeace voerde in meerdere Europese havens actie tegen de import van Liberiaans hout.

Ondanks de VN-sancties tegen Liberia bleven Europese houthandelaren Liberiaans hout importeren, zoals het Nederlandse houtkapbedrijf Wijma, de Deense DLH Groep en de Duits/Zwitserse Danzer Groep. Dit is vanaf 7 juli a.s. dus verboden.

Greenpeace roept regeringen en bedrijven wereldwijd op om te stoppen met steunen van illegale en vernietigende activiteiten van houtkapbedrijven.

Ook u kunt helpen door alleen producten van duurzaam gekapt hout te kopen, te herkennen aan het FSC-logo.

Document :

* Role of the African timber trade in the creation of conflict and poverty - A call for action

Onderwerpen