Kernuitstap : oranjeblauw omzeilt wet

Persbericht - 2 augustus, 2007
De onderhandelaars op Hertoginnedal zouden een principeakkoord hebben bereikt over de kernenergie. Voor de milieubeweging betekent de inhoud van dit akkoord een staaltje acrobatie om de wet op de kernuitstap van 2003 te kunnen omzeilen. Zonder gegronde reden willen de onderhandelaars de planning herzien om de kerncentrales te sluiten.

Inter-Environnement Wallonie, Greenpeace en Bond Beter Leefmilieu beschouwen het onaanvaardbaar en ongefundeerd om in het regeerakkoord de facto een verlenging van de levensduur van de kerncentrales op te nemen. Er is geen enkele reden om vandaag de voorziene sluiting te herzien. In tegenstelling tot wat de nota van de formateur wil laten uitschijnen, is de bevoorradingszekerheid van het land vandaag niet in gevaar. In tegendeel, gezien de gestarte of geplande elektriciteitproductie projecten, kunnen de eerste reeks kerncentrales in 2015 zonder problemen dicht. Een dergelijke bepaling in het regeerakkoord zou bovendien in tegenstelling zijn met de positie van de Franstalige partijen en de VLD voor de verkiezingen. Zij drongen in eerste instantie aan op een debat over de energietoekomst van ons land, voor er een beslissing zou worden genomen. En de VLD heeft zich voor de verkiezingen altijd duidelijk voor het respect van de wet op de kernuitstap uitgesproken.

Het principeakkoord van vandaag bevat ook een heffing op de monsterwinsten van Electrabel/Suez op de afgeschreven centrales. De milieubeweging is al lang voor een dergelijke heffing. Maar er blijven veel te veel onduidelijkheden in het akkoord, die de komende weken dan ook moeten worden uitgeklaard. Wanneer wordt de heffing ingesteld? Waaraan zal de opbrengst worden besteed? Zo zou men onder andere in kerncentrales van de 4de generatie willen investeren. Een volslagen hypothetische technologie, waarvan weinig dingen zeker zijn, behalve dat ze zeker niet voor 2040 het daglicht zal zien, en dat ze veel gevaarlijker is, omdat ze plutonium gebruikt. Maar men zou ook een deel naar het algemeen budget willen afleiden.

Voor de milieubeweging is geen enkele van deze hypothesen aanvaardbaar. De middelen moeten vanaf nu (niet vanaf 2015) naar de overheid gaan, de overheid moet ze besteden, en aan duidelijke oplossingen: energiebesparing, hernieuwbare energie, aanpassingen van het elektriciteitnet…

Inter-Environnement Wallonie, Greenpeace en Bond Beter Leefmilieu vragen aan de onderhandelaars om hun houding te herzien, als het dossier opnieuw op tafel komt om gefinaliseerd te worden. Achter de wet op de kernuitstap zit de discussie over heel onze energietoekomst. We moeten ophouden enkel op korte termijn te denken, we moeten de toekomst voorbereiden.

Onderwerpen