Nestlé is drijfveer achter bosvernietiging die orang-oetan met uitsterven bedreigt

Greenpeace toont wat een “break” met Kit Kat echt inhoudt

Persbericht - 17 maart, 2010
Voor producten als Kit Kat gebruikt Nestlé palmolie uit verwoeste Indonesische regenwouden en veenmoerassen, unieke natuurgebieden die de regio kenmerken. Daarmee brengt het bedrijf de reeds bedreigde orang-oetan op de rand van uitsterven en versnelt het de klimaatverandering, onthult Greenpeace in een nieuw rapport.

Greenpeace zet wereldwijd honderdduizenden sympathisanten in om Nestlé onder druk te zetten. De onlinecampagne wordt versterkt met de lancering van het webfilmpje "Have a break?", waarin wordt geïllustreerd wat een break met Kit Kat echt betekent. (1)

In het rapport "Caught Red-Handed: How Nestlé's Use of Palm Oil is Destroying Rainforests and the Climate" brengt Greenpeace aan het licht hoe Nestlé zich bevoorraadt met palmolie van leveranciers als Sinar Mas. Deze groep is de grootste palmolieproducent van Indonesië en slokt steeds meer regenwoud en veenmoeras op. Het gaat om gebieden die enorme hoeveelheden koolstof vasthouden, CO2 dat nu in de atmosfeer vrijkomt. De tropische bossen zijn ook het leefgebied van de bedreigde orang-oetan.

Als grootste voedings- en drankbedrijf ter wereld is Nestlé een belangrijke afnemer van palmolie. In de afgelopen drie jaar heeft het bedrijf zijn jaarlijkse verbruik bijna verdubbeld. Zo verwerkt Nestlé 320.000 ton palmolie in een brede waaier van producten, waaronder Kit Kat (2).

"Wanneer je in een Kit Kat-reep bijt, neem je eigenlijk een hap uit het Indonesische regenwoud, dat essentieel is voor het overleven van de orang-oetan. Nestlé moet de orang-oetan een break geven en mag geen palmolie meer aankopen bij leveranciers die de tropische bossen vernietigen", verklaart An Lambrechts, verantwoordelijke voor de bossencampagne bij Greenpeace België.

Dit rapport komt er na verscheidene pogingen om Nestlé te overtuigen zijn banden met Sinar Mas te verbreken. In december stuurde Greenpeace bewijsmateriaal naar Nestlé dat aantoont dat Sinar Mas de Indonesische wet overtreedt en zich niet houdt aan zijn engagementen als lid van de Roundtable on Sustainable Palm Oil (RSPO), het sectoriële orgaan dat naar eigen zeggen de palmolie-industrie duurzamer wil maken. Daaruit blijkt dat Sinar Mas de bossen blijft verwoesten (3).

In het licht van deze onaanvaardbare praktijken hebben verschillende multinationals als Unilever en Kraft hun contracten met de groep opgezegd (4). "Andere grote bedrijven ondernemen actie, maar Nestlé knijpt een oogje dicht voor zijn toeleveranciers van palmolie die de Indonesische bossen verwoesten. Het is tijd dat Nestlé zijn banden met Sinar Mas verbreekt en zich schaart achter een moratorium op de vernietiging van het regenwoud en de veenmoerassen", benadrukt Lambrechts.

Indonesië is één van de landen waar de ontbossing het snelst om zich heen grijpt. Een belangrijke reden hiervoor zijn de palmolieplantages. Daardoor is Indonesië de derde grootste uitstoter van broeikasgassen ter wereld, na China en de VS (5).

Notes: 1) Er vinden ook protestacties plaats aan het Londense hoofdkwartier van Nestlé in Croydon, aan de hoofdkwartieren in Amsterdam, Frankfurt en ook aan zeven fabrieken van Nestlé in Duitsland.2) In oktober 2007 gaf Nesté toe dat het 170.000 ton palmolie gebruikte. Tegen februari 2020 was dat verbruik gestegen naar 320.000 ton. Zie Nestlé’s antwoord in de enquête uitgevoerd door BBC Panorama voor zijn programma “Dying for a biscuit” van 22 februari 2010. http://news.bbc.co.uk/nol/shared/bsp/hi/pdfs/panorama_nestle.pdf3) Illegal forest clearance and RSPO greenwash: case study of Sinar Mas: http://www.greenpeace.org.uk/files/pdfs/forests/sinarmasRSPOgreenwash.pdf4) Unilever annuleerde zijn jaarlijks contract van $30 million (21 miljoen euro) in 2009, zie Kraft kondigde het einde van zijn contract met Sinar Mas aan in een brief aanGreenpeace op 16 februari 2010. Deze reacties volgden nadat Greenpeace had bewezen dat Sinar Mas het leefmilieu verwoest. http://www.timesonline.co.uk/tol/news/environment/article6952288.ece5) Statistieken bossen: FAO 2005. Global Forest Resources Assessment (FRA) 2005. http://www.fao.org/forestry/fra/fra2005/en/Over palmolie: http://www.unep.org/grasp/docs/2007Jan-LastStand-of-Orangutan-report.pdfStatistieken klimaat: WRI 2008. Climate Analysis Indicators Tool (CAIT) Version 6.0 (Washington, DC: World Resources Institute) http://cait.wri.org

Onderwerpen