Mitsubishi stopt aankoop van houtchips uit Tasmaanse oerbossen

Bedrijf wil niet langer bijdragen aan vernietiging van ecologisch waardevol oerwoud

Persbericht - 19 mei, 2004
Goed nieuws voor de oerbossen! Uit een brief van de Japanse multinational Mitsubishi Corporation aan Greenpeace en The Wilderness Society, blijkt dat het bedrijf de aankoop van houtchips uit Tasmaanse oerbossen zal stopzetten. Vorig jaar startte Greenpeace samen met de lokale milieuvereniging The Wilderness Society een campagne voor de bescherming van de nog resterende oerbossen daar. Ook de Belgische Greenpeace-activiste Tinne Van Iseghem was erbij.

Tinne onderweg naar het Global Rescue Station in de Styx-vallei in Tasmanië

Mitsubishi is één van de belangrijke Japanse invoerders van Tasmaanse houtchips en klant van Gunns Ltd (1). Het bedrijf verklaart dat het zo snel mogelijk wil overstappen op het gebruik van houtchips uit plantages en secundaire bossen (2). Dat is erg goed nieuws voor de Tasmaanse oerbossen, die door Gunns Ltd. op vernietigende wijze van de kaart worden geveegd. Heel wat hout wordt vermalen tot chips voor de papierindustrie en gaat richting Japan. Een klein deel van het hout wordt verzaagd en komt ook op de Belgische markt terecht. In de Tasmaanse Styx-vallei, waar onder meer de hoogste loofbomen ter wereld voorkomen, werd in november vorig jaar een observatieplatform opgericht. De Belgische Tinne Van Iseghem verbleef een drietal maanden op het platform. Samen met de andere vrijwilligers op het platform deed zij een oproep naar de klanten van Gunns Ltd, waaronder Mitsubishi, om hun aankoop stop te zetten van hout uit de Tasmaanse oerbossen.

Greenpeace looft de reactie van Mitsubishi. In haar brief verklaart Mitsubishi dat het, waar dat mogelijk is, voorrang zal geven aan hout afkomstig uit gebieden die gecertificeerd zijn volgens het systeem van het Forest Stewardship Council (FSC)(3). Greenpeace contacteerde in de afgelopen maanden diverse klanten van Gunns Ltd, in Japan onder meer Nippon Paper Industries, Mitsubishi Paper Mills en Oji Paper. Nippon Paper stuurde in april 2004 ook al een brief naar Gunns Ltd en de Tasmaanse premier Paul Lennon met de vraag om aan een oplossing te werken voor deze discussie.

"We sporen Mitsubishi aan om haar belofte om de import van houtchips uit de Tasmaanse oerbossen stop te zetten, zo snel mogelijk na te leven", zei Danny Kennedy, campagnedirecteur van Greenpeace in Australië. "De campagne voor de bescherming van de Tasmaanse oerbossen kende een sterke opmars, ondersteund door de wereldwijde veroordeling van de vernietigende bosbouwpraktijken die in Tasmanië worden gehanteerd. We blijven de druk op de bedrijven opvoeren, totdat de aanhoudende vernietiging stopt van de Tasmaanse oerbossen door Gunns Ltd", aldus Mr. Kennedy.

Ook in België contacteerde Greenpeace de klanten van Gunns Ltd. Onder meer het houtimportbedrijf Bomaco uit Zellik brengt gezaagd hout uit Tasmanië op de Belgische markt. In februari jl. voerde Greenpeace actie bij het bedrijf met de duidelijke vraag om de aankoop van hout van Gunns Ltd. op te schorten. Tot op heden wil Bomaco zijn contracten niet opschorten.

Notes: (1)Gunns Ltd is de grootste Australische producent van houtchips (van loofhout). Gunns exporteert elk jaar meer dan vijf miljoen ton houtchips, vooral naar Japan. (2)Secundaire bossen ontwikkelen zich na een ingrijpende menselijke of natuurlijk verstoring van de originele bosvegetatie.(3)FSC: Het FSC-systeem (Forest Stewardship Council) beoogt het verantwoord beheer van bossen door onafhankelijke certificering. Het wordt gesteund door tal van regeringen, instellingen, ondernemingen, verenigingen voor natuurbehoud en inheemse volkeren. Tot op heden is FSC het enige betrouwbare internationale certificeringsysteem dat door de milieubeweging wordt ondersteund.

Onderwerpen
Tags