Mobilisatie voor de Congolese bossen op zondag

op zondag 27 juni 2010 – Jubelpark (Brussel) 14u - 18u

Persbericht - 20 mei, 2010
Neem deel aan een fotomanifestatie, bezoek onze expo, breng een namiddag samen door en help zo Congo om zijn bossen in stand te houden.

Waarom mobiliseren voor de Congolese bossen?

Met hun uitzonderlijke biodiversiteit zijn de Congolese bossen essentieel voor het overleven van twee op de drie Congolezen. Ze spelen ook een cruciale rol voor het klimaat wereldwijd. Enkele dagen voor de 50ste verjaardag van de Congolese onafhankelijkheid nodigt Greenpeace de Belgen uit om te helpen de tweede groene long op aarde te beschermen.

Hoe verloopt deze mobilisatie?

Met de mensen die komen opdagen houden we een “fotomanifestatie”. Deze reusachtige foto zal getuigen van onze wil om de Congolese oerbossen in stand te houden. Daarna bezorgen we de foto aan de Belgische delegatie die naar Kinshasa vertrekt om er de officiële plechtigheid voor de vijftigste verjaardag van de Congolese onafhankelijkheid bij te wonen. Verschillende Belgische en Congolese prominenten zullen aanwezig zijn. De Belgische band Zita Swoon steunt het evenement en onze campagne met zijn nummer met de zeer toepasselijke titel "Wake up for the trees".

Een reizende tentoonstelling

Greenpeace zal ook zijn reizende tentoonstelling voorstellen, die deze zomer het land doorkruist. Aan de hand van prachtige beelden illustreert deze expo het belang van de Congolese bossen voor de lokale bevolking – minstens veertig miljoen Congolezen – en het klimaat (ontbossing is verantwoordelijk voor een vijfde van de wereldwijde uitstoot van broeikasgassen, door de bossen in stand te houden bescherm je dus het klimaat). Deze bossen hebben ook een unieke biodiversiteit. Toch worden liggen deze bossen onder steeds groter wordende druk van verschillende bedrijven die het hout willen ontginnen. Tegenover deze enorme economische belangen kan de DR Congo geen stevige overheidsinstellingen zetten om deze industriële groepen te controleren. Daarom is een beter beleid hoognodig. Greenpeace voert campagne rond deze problematiek, zowel in België als in Congo. De foto's op de tentoonstelling zijn de vrucht van verschillende reportages van fotografen die geregeld voor Greenpeace werken, zoals de Belg Philip Reynaers.

Ideaal voor gezinnen

Voor de kinderen organiseren we activiteiten en spelletjes die de problemen van ontbossing aanschouwelijk maken. In de namiddag zijn er ook optredens gepland.

Hoe deelnemen?

Bevestig je aanwezigheid door je in te schrijven vanaf 20 mei op www.greenpeace.be
In de komende maanden krijg je alle details over de foto van 27 juni.

Hoe kan je het Jubelpark bereiken?

Openbaar vervoer: volg de bordjes vanaf de metrostations Schuman en Merode (lijnen 1 en 5 vanuit het Centraal station), een wandeling van ongeveer 10 minuten. Wie met de auto komt, kan in de omgeving parkeren

Voor meer info

http://www.greenpeace.org/nl/congo - – 02/274.02.00

Onderwerpen