Namaakraketten vernietigd bij VN terwijl regeringen vergaderen over wereldwijde nucleaire ontwapening

Persbericht - 28 april, 2003
Geneva, maandag 28 april 2003 - De landen die ten strijde trokken om Irak te ontwapenen moeten nu ook hun bereidheid tonen om zelf hun nucleaire wapens te vernietigen, stelt Greenpeace, op het ogenblik dat de lidstaten van het Nucleaire Non-Proliferatie Verdrag bijeenkomen in Geneve. (1)

Ter illustratie van deze stelling hebben Greenpeace 'inspecteurs' namaakraketten vernietigd met de vlaggen van de 5 officiële kernwapenstaten (Verenigde Staten, Verenigd Koninkrijk, Rusland, China en Frankrijk) alsook die van Israël, India en Pakistan. De inspectie gebeurde buiten de VN-gebouwen in Geneve waar de NPT Prepcom vergadering plaatsvindt. (2)

"Greenpeace gelooft dat de crisis in Irak duidelijk aantoont dat internationale wetgeving en verdragsmechanismen ter preventie van proliferatie moeten versterkt worden, en niet verzwakt. De miljoenen mensen die de voorbije maanden op straat kwamen willen dat de Noord-Koreaanse crisis via onderhandelingen worden opgelost, en niet met preventieve militaire aanvallen. Op de lange termijn is het meest effectieve middel om proliferatie tegen te gaan de universele en gelijke toepassing door alle staten van de internationale wetgeving, en niet de unilaterale militaire aanpak", stelt William Peden van Greenpeace.

De milieu- en vredesorganisatie stelt dat de NPT vergadering diverse dringende bedreigingen van het non-proliferatieregime moet aanpakken. De invasie van Irak stelt de effectiviteit van de multilaterale instellingen in vraag. Op 10 april stapte Noord-Korea uit het verdrag. De diverse kernwapenstaten zijn er niet in geslaagd om effectief met ontwapening te starten. Al deze elementen hebben de waarde van het Non-Proliferatie Verdrag ernstig verzwakt.

Het NPT verdrag vertegenwoordigt een globale wens van nucleaire ontwapening. 183 van de 187 leden van het verdrag hebben beloofd geen nucleaire wapens te verwerven. "De VS en het VK stellen het principe van de ontwapening zo hoog dat ze Irak binnenvielen. Zij moeten nucleaire ontwapening ook in hun eigen land even hoog op de agenda zetten, en moeten echte druk uitoefenen op India, Israël en Pakistan om hun nucleaire arsenalen op te geven", stelt Wendel Trio, campagnedirecteur van Greenpeace België.

"Er mogen geen dubbele standaarden zijn wat betreft de nucleaire wapens, anders loopt het gehele non-proliferatieregime gevaar", zegt Stephanie Mills, internationaal nucleair coördinator van Greenpeace, vanuit Geneve. "Het non-proliferatie akkoord kwam tot stand doordat de 5 kernwapenstaten beloofden hun wapens te vernietigen, en alle andere landen van hun kant beloofden geen nucleaire wapens te verwerven. De grote meerderheid van de landen hield woord - het is nu tijd dat ontwapening start in de VS, het VK, Rusland, China en Frankrijk", stelt Mills.

Greenpeace schuift vijf belangrijke aanbevelingen voor de NPT vergadering naar voor (3):

- landen moeten het gebruik van geweld verwerpen om crisissen inzake proliferatie op te lossen, en het belang van multilaterale mechanismen versterken;

- landen moeten zich engageren niet als eerste kernwapens te gebruiken;

- kernwapenstaten moeten zich engageren om al hun kernwapens te vernietigen, geen nieuwe wapens te ontwikkelen, en de bestaande niet te verbeteren;

- landen moeten een crisismechanisme ontwikkelen dat toelaat om adequater om te gaan met toekomstige crisissen zoals de uitstap van Noord-Korea uit het Verdrag;

- de promotie van nucleaire technologie die zowel in de energieproductie als in wapens kan gebruikt worden, en die nu door het NPT verdrag wordt toegelaten, moet stopgezet worden.

(1) De 2003 NPT Prepcom heeft als taak om aanbevelingen voor te bereiden voor de 2005 NPT Review Conference

(2) De "inspectie" vindt plaats in de Avenue de Appui, tussen 9u30 en 10u30. Videos en foto's zijn beschikbaar

(3) Greenpeace Position Paper for the NPT

Document :

* Nukes - Non Proliferation Treaty : challenges & opportunities : The Non-Proliferation Treaty Prepcomm meeting in Geneva, April 28-May 10, faces some new, as well as pre-existing, challenges. These challenges also contain important opportunities to strengthen the non-proliferation and disarmament regime.

Onderwerpen