Nestlé gunt orang-oetans een break

Voedingsbedrijf zal niet langer palmolie uit bosvernietiging gebruiken

Persbericht - 17 mei, 2010
Nestlé, 's werelds grootste voedings- en drankbedrijf, verklaarde vandaag dat het niet langer producten uit bosvernietiging zal verwerken. Deze aankondiging is het gevolg van een maandenlange campagne waarin Greenpeace Nestlés gebruik van palmolie in producten als Kit Kat (1) aan de kaak stelde. De uitbreiding van plantages voor palmolie en papierpulp is de drijfveer achter de verwoesting van Indonesische regenwouden en veenmoerassen, en brengt de reeds bedreigde orang-oetan op de rand van uitsterven.

“We zijn blij dat Nestlé de orang-oetang een break wil gunnen, en we vragen grote internationale supermarktketens zoals Carrefour en Wal-mart om hetzelfde te doen. Sinds het begin van onze campagne twee maanden geleden hebben honderdduizenden mensen Nestlé gecontacteerd om te melden dat zij geen producten gelinkt aan de verwoesting van het regenwoud zullen kopen (2)”, zegt An Lambrechts, verantwoordelijke voor de bossencampagne bij Greenpeace België

Met zijn nieuwe beleid engageert Nestlé zich bedrijven te identificeren die “zeer risicovolle plantages of boerderijen gelinkt aan ontbossing” bezitten of uitbaten en deze uit te sluiten van zijn toevoerketen (2). Dit heeft betrekking op bedrijven als Sinar Mas, de meest notoire palmolie- en papierproducent van Indonesië (3), als zij niet voldoen aan de criteria die Nestlé vooropstelt. Het nieuwe beleid heeft ook gevolgen voor palmoliehandelaars als Cargill, die nog steeds van Sinar Mas kopen.

“Nestlé geeft hiermee een duidelijke boodschap aan Sinar Mas en de rest van de palmolie- en papierpulpindustrie dat de verwoesting van regenwoud onaanvaardbaar is voor de wereldmarkt. De Indonesische regering en de sector moeten een moratorium instellen op de verwoesting van regenwoud en voluit gaan voor de bescherming van veenmoerassen. Greenpeace volgt de ontwikkelingen van nabij en zal druk zetten voor de snelle uitvoering van Nestlés plan”, voegt Lambrechts eraan toe.

De wereldwijde vraag naar palmolie en papier groeit, waarbij Sinar Mas uitbreidt ten koste van de Indonesische regenwouden en veenmoerassen. Daardoor is Indonesië één van de landen waar de ontbossing het snelst om zich heen grijpt (4), en is het land de derde grootste uitstoter van broeikasgassen ter wereld, na China en de VS (5). Palmolie zit in een brede waaier van producten, van chocolade, tandpasta en cosmetica tot biobrandstoffen.

Voetnoten

(1) www.greenpeace.org/kitkat. Het rapport “Caught Red-Handed: How Nestlé’s Use of Palm Oil is Having a Devastating Impact on Rainforest, The Climate and Orang-utans” op  http://www.greenpeace.org/belgium/nl/pers/rapporten/caught-red-handed

(2) http://www.nestle.com/InvestorRelations/Events/AllEvents/Nestle_open_forum_on_deforestation_Malaysia.htm

(3) Sinar Mas heeft in het verleden meermaals zijn milieubeloften gebroken, zowel in de palmolie- als in de papierpulpsector. Momenteel heeft het bedrijf 406.000 hectare oliepalmplantages en plant het nog eens 1,3 miljoen hectare voor plantages in Papoea en Kalimantan.

http://www.greenpeace.org/seasia/id/press/reports/new-evidence-sm-agm-Singapore

Zie satellietbeelden en foto's in 'New Evidence Sinar Mas -- Rainforest and peatland destruction' Greenpeace, april 2010, http://www.greenpeace.org/belgium/nl/pers/rapporten/new-evidence-sinarmas/ en Statement in GoldenAgri Resources, Enhancing Values, Enriching Lives, 2009 Annual report, pagina 39.

(4) FAO 2005. Global Forest Resources Assessment (FRA).

(5) WRI 2008: Climate Analysis Indicators Tool (CAIT) versie 6.0 (Washington, DC: World Resources Institute) http://cait.wri.org tekst.

Onderwerpen