René Ngongo van Greenpeace Afrika krijgt de alternatieve Nobelprijs

Persbericht - 13 oktober, 2009
De politieke adviseur van Greenpeace Afrika, René Ngongo, ontvangt de Right Livelihood Award 2009 als voorvechter van woudbescherming en sociale rechtvaardigheid in de Democratische Republiek Congo (DRC). De prijs is beter bekend als de 'alternatieve Nobelprijs'. (1)

De 48-jarige Ngongo richtte in 1996 de invloedrijke Organisation Concertée des Ecologistes et Amis de la Nature (OCEAN) op, om het Congolese middenveld een stem en de nodige infrastructuur te geven in zijn strijd tegen de vernietiging van het woud. Afgestudeerd aan de universiteit van Kisangani werd hij een befaamde milieu- en mensenrechtenactivist. Ngongo is een expert inzake de gevolgen van milieuverwoesting in het Congobekken. Hij werkte ook ruim samen met lokale gemeenschappen in de bossen, door hen te informeren over hun rechten op het vlak van bosbescherming en natuurbehoud. Hij werd geboren in Goma, Oost-Congo, maar leeft met zijn vrouw en vier kinderen in Kinshasa.

"We moeten het regenwoud in het Congobekken beschermen om de leefomstandigheden van toekomstige generaties veilig te stellen. Daarnaast is ook bekend dat we de bossen moeten beschermen om het klimaat te redden. De enorme biodiversiteit waaraan onze bossen rijk zijn, kunnen ons en onze kinderen helpen om zich aanpassen aan de klimaatverandering. Maar we kunnen enkel de wouden van het Congobekken redden door samen te werken op lokaal, nationaal en internationaal vlak. Hopelijk levert deze prijs meer aandacht voor de kwestie op", reageert René Ngongo.

In 2004 begon Ngongo via OCEAN met Greenpeace samen te werken en vanaf 2008 werkt hij voor als politiek adviseur deze milieuorganisatie. Hij was de ideale persoon om de opening van het eerste Greenpeacekantoor in Kinshasa in goede banen te leiden. Sindsdien heeft Ngongo voortdurend de regering en internationale organisaties uitgedaagd om meer transparantie bij de lopende hervorming van de woudsector te verzekeren. Onlangs schreef hij nog een open brief in naam van Greenpeace aan de Congolese milieuminister: "Het is niet te laat om de intacte Congolese bossen te redden en echt duurzame ontwikkeling te ondersteunen waar het Congolese volk beter van wordt. Maar het is hoog tijd." (2) Het Congobekken omvat het tweede grootste regenwoud ter wereld, na het Amazonewoud.

Gerd Leipold, directeur van Greenpeace International, vindt de prijs een goede zaak. "Terwijl we hopen dat president Obama zijn Nobelprijs voor de vrede omzet in echte actie voor klimaatbescherming op de VN-klimaattop in Kopenhagen, zijn het mensen als René die reeds het zware werk hebben verricht. Mensen als René zijn de echte klimaatleiders en het is goed om te weten dat er in december tenminste één klimaatheld in Scandinavië gelauwerd wordt."  

De Right Livelihood Award wordt uitgereikt in het Zweedse Stockholm op 2 december 2009, drie dagen voor de start van de cruciale klimaatonderhandelingen in Kopenhagen. Ontbossing is verantwoordelijk voor een vijfde van onze jaarlijkse uitstoot aan broeikasgassen. Dat is meer dan de transportsector. Ngongo en de rest van Greenpeace vragen dat de internationale gemeenschap het in Kopenhagen eens raakt over een financieringsmechanisme voor de bescherming van het woud, dat enerzijds een eind maakt aan ontbossing van het regenwoud tegen 2015 en dat anderzijds alternatieven biedt aan de lokale bevolking voor de industriële houtkap. (3)

www.rightlivelihood.org

Notes: 1. De Right Livelihood Award eert en ondersteunt diegenen die praktische antwoorden formuleren op te meest prangende uitdagingen waar we vandaag mee geconfronteerd worden. De prijs, in 1980 in het leven geroepen door Jakob von Uexkull, wordt jaarlijks uitgereikt in december. Een internationale jury aangevuld met de vijf vaste raadsleden van de Right Livelihood Award board members beslist over de prijzen in categorieën als milieubescherming, mensenrechten, duurzame ontwikkeling, gezondheid, onderwijs en vrede. Het prijzengeld wordt verdeeld onder de winnaars, meestal een viertal, en bedraagt 2 miljoen Zweedse kronen of zo'n 310.000 dollar. 2. Voor meer informatie over de open brief3. Zie ons recent rapport “Why logging will not save the climate”

Onderwerpen