Kernuitstap noodzaakt ander beleid

Persbericht - 11 september, 2009
Vandaag trekt minister van Energie Paul Magnette (PS) in De Standaard de kernuitstap in twijfel. Jan Turf van Bond Beter Leefmilieu en Jan Vande Putte van Greenpeace stellen dat er vandaag geen enkele objectieve reden is om de sluiting van de twee meest verouderde kerncentrales in 2015 uit te stellen. Tegen 2015 is er reeds voldoende ontwikkelde en geplande vervangcapaciteit om de sluiting twee oudste kerncentrales op te vangen. Bovendien was een grotere vervangcapaciteit mogelijk indien de vorige regering niet jarenlang een non-beleid gevoerd zou hebben.

De enige begunstigde van het langer openhouden van de twee meest verouderde kerncentrales is Electrabel, die hierdoor ook na 2015 verder kan gaan met het opstapelen van winsten op de kap van de verbruiker en ten koste van de ontwikkeling van hernieuwbare energie.

De minister zegt dat de wet op de kernuitstap geen Taliban-wet is en dat klopt. De wet is het resultaat van een zeer grondig parlementair debat. En het is dus onaanvaardbaar dat ze via een Tabilan-bevelschrift van de regering en zonder even grondig parlementair debat zou worden ter zijde geschoven.

Minister Magnette stelt dat de alternatieve energieproductie zich nu eenmaal trager ontwikkeld heeft dan verwacht. Reden te meer om nu investeringen in alternatieve energiebronnen actief te versnellen om ook tegen 2025 over voldoende vervangcapaciteit te beschikken. Dit potentieel zal gemakkelijker gerealiseerd worden indien de regering stopt met signalen uit te sturen dat ze de kerncentrales alsnog wil openhouden. Het is nu de opdracht van de regering om te zorgen voor investeringen in het elektriciteitnetwerk om hernieuwbare energie plaats te geven, zorgen voor een echte concurrentie op de elektriciteitmarkt, voorbereiden van de integratie van de offshore windparken in het net. En zorgen dat gezinnen en bedrijven veel minder elektriciteit gaan gebruiken, door productbeleid en een fiscale hervorming.

Door te zeggen dat het GEMIX rapport, over de energiemix in België, vooral diende om de discussie van de kernuitstap over de verkiezingen te tillen, bevestigt minister Magnette dat de discussie een zuiver partijpolitieke discussie is geworden en niet langer in functie staat van de gewenste en noodzakelijke energiemix. Deze vaststelling kan moeilijk anders dan beschamend worden genoemd.

Persbericht Bond Beter Leefmilieu en Greenpeace

Onderwerpen