Scheepvaartmaatschappij roept op tot dwingende internationale regelgeving

Dodelijke gevolgen van het slopen van schepen in Azië moeten stoppen

Persbericht - 13 juni, 2003
Geneva, 10 juni 2003 - Een van de grootste scheepvaartmaatschappijen ter wereld, Mediterranean Shipping Company (MSC), gaf vandaag toe dat dwingende internationale regelgeving noodzakelijk is om arbeiders op de Aziatische sloopwerven te beschermen en milieuvervuiling te voorkomen.

MSC maakte meteen duidelijk dat het niet bereid is een stap vooruit te zetten en zijn schepen schoon te maken terwijl de industrie in haar geheel nog steeds schepen met giftige stoffen aan boord naar Azië kan sturen.

De oproep voor regelgeving kwam er toen Greenpeace en een delegatie van drie personen uit India en Bangladesh die betrokken zijn bij sloopwerven in India en Bangladesh (1) twintig scheepsklokken luidden voor de hoofdzetel van het bedrijf in Genève. Het waren klokken uit giftige schepen van over de hele wereld die recent in Azië zijn gesloopt. Het luidruchtige protest kwam er om MSC en andere scheepvaartmaatschappijen te herinneren aan de gevolgen van hun giftige schepen op mens en milieu. Drie weken geleden, op 19 mei, zijn zeven mensen op de sloopwerf van Alang (India) omgekomen : een schip met giftige stoffen aan boord is ontploft terwijl het werd gesloopt.

Op 22 maart stierven 10 mensen toen de Griekse olietanker 'Amina' tijdens de sloop in brand vloog omdat het voor zijn aankomst op de sloopwerf niet was ontdaan van olie en niet gasvrij was gemaakt.

"De problemen op scheepswerven zijn enorm", zegde Mr Salim van de Chittagong sloopwerf in Bangladesh, te Genève. "Afvalmateriaal van de schepen komt in de modder en het water en vervuilt de omgeving. Asbest uit de schepen dringt het lichaam van de arbeiders binnen en veroorzaakt longkanker en andere dodelijke ziekten. De oproep van MSC is bemoedigend. Toch zullen we de maatschappij blijven herinneren aan haar verantwoordelijkheid voor mensenlevens in Azië, tot we een duidelijke toezegging krijgen dat MSC haar volledige vloot zal ontdoen van giftige stoffen voor de schepen naar de sloop gaan", voegde hij er aan toe.

Sinds 1999, heeft deze Zwitserse maatschappij 22 schepen naar sloopwerven in India of Bangladesh verscheept. Deze schepen hadden gevaarlijke stoffen aan boord, bijvoorbeeld asbest, PCB-olie, zware metalen, zware olie en explosieve stoffen. Toen deze schepen werden gesloopt, kwamen deze stoffen vrij in het milieu. Dat veroorzaakt ernstige milieuvervuiling, de arbeiders die worden blootgesteld aan deze stoffen lopen het risico van ziekte of ongevallen. MSC is eigenaar van ongeveer 200 schepen, een aantal daarvan zal in de nabije toekomst worden gesloopt.

"Het leven van meer dan 10.000 arbeiders in Azië is in gevaar", zegde Ramapati Kumar van Greenpeace in India. "Greenpeace heeft bewijzen voor honderden gevallen waar industrielanden giftig afval hebben verkocht of overgedragen aan ontwikkelingslanden als India en Bangladesh. We zijn verheugd met de uitspraak van MSC vandaag. Het is echter duidelijk dat het leefmilieu en het leven van de arbeiders niet gered zijn vooraleer deze smerige export stopt. Er moeten onmiddellijk internationale, dwingende regels komen", besloot hij.

De conventie van Basel verbiedt de export van gevaarlijke stoffen van rijke naar arme landen (OESO naar niet-OESO). Greenpeace heeft recent geregeld mazen in het verdrag aan het licht gebracht. Deze worden door de scheepvaartindustrie (2) gebruikt om te ontsnappen aan haar verantwoordelijkheid voor deze specifieke vorm van toxisch afval dumpen. Onderzoek van Greenpeace heeft aangetoond dat bedrijven als MSC, enorme winsten puren uit de huidige slooppraktijken.

Ze verdienen gemiddeld 2 miljoen dollar per schip dat in Zuidoost Azië naar de sloop gaat. Toch betalen ze niet voor de decontaminatie van deze schepen.

De delegatie van de sloopwerven in Azië zal morgen de Zwitserse autoriteiten ontmoeten. Ze zal blijven aandringen op een verplicht regime van de IMO (International Maritime Organisation) om de tragedies die nu plaatsvinden op scheepswerven te voorkomen.

Notes: (1) Het protest van vandaag maakt deel uit van een Europese tournee om de scheepvaartindustrie op te roepen de verantwoordelijkheid voor hun schepen op te nemen en de schepen vrij te maken van gevaarlijke stoffen voor ze worden uitgevoerd om te worden gesloopt. De delegatie heeft in Nederland en in Griekenland al scheepvaartmaatschappijen en politici ontmoet die de noodzaak van een internationaal, dwingend regime ondersteunen. Ook zij vinden dat de huidige regels niet volstaan om milieuvervuiling en schadelijke effecten op de gezondheid van mensen te voorkomen. De tournee doet ook nog Londen, Luxemburg, België en de Europese overheden aan. Hij eindigt op 21 juni.(2) Zie link : Tricks of the trade. A webgame about shipbreaking. It's a way to show the shipowners and governments what you can do to get rid of your ship. 'Tricks of the Trade' is in English.

Onderwerpen