Op het ministerie van Energie stapelen de studies zich op, terwijl actie dringend nodig is

Pleidooi voor een energie-facelift van de openbare gebouwen

Persbericht - 30 juni, 2005
Na hun actie gisteren bij de steenkoolcentrale van Mol hebben een tiental Greenpeace-activisten vandaag bezoek gebracht aan de minister van Energie en Economie, Marc Verwilghen. Greenpeace vraagt hem om blijk te geven van gezond verstand en snel maatregelen uit te werken rond energie- efficiëntie. Dergelijke maatregelen laten toe om op korte termijn (2 jaar) de helft van onze steenkoolcentrales te sluiten, samen met de oudste van de kernreactors in Doel (Doel 1). De maatregelen zullen ons land ook de mogelijkheid geven om de economie en de energievoorziening veilig te stellen.

Greenpeace-actievoerders geven een exemplaar van de energie-efficiëntiestudie af bij het kabinet van minister van Energie Marc Verwilghen

Metde actie in Mol wilde Greenpeace de aandacht vestigen op detegenstelling tussen elektriciteitsproductie op basis van steenkoolen de strijd tegen de klimaatverandering. Tegelijkertijd publiceerdeGreenpeace een studie (1) die het potentieel aanelektriciteitsbesparingen binnen twee jaar op 12% inschat (30% opmiddellange termijn).

Diecijfers bevestigen de conclusies van andere studies, zoals die vanhet Fraunhofer Institute (2), die gemaakt werd op vraag van de vorigeminister van Economie. Dat rapport concludeerde dat België zijnKyoto-doelstellingen kan bereiken en zelfs verder kan gaan, en tochde kerncentrales kan sluiten zonder de economie te schaden...

« MinisterVerwilghen negeert de instrumenten die zijn voorganger heeftvoorbereid. Om het gebrek aan initiatief op korte termijn goed tepraten, probeert hij tijd te winnen door de resultaten van een nieuwestudie af te wachten. Die studie, die maatregelen onderzoekt tegen2030, zal pas over een jaar klaar zijn... Nochtans, tijd proberenwinnen is in dit geval tijd verliezen! » benadruktJean-François Fauconnier, verantwoordelijke voor deKlimaatcampagne bij Greenpeace. « Zolang desteenkoolcentrales blijven functioneren, stoten ze miljoenen tonnenCO2 uit. Als we minder verbruiken, hoeven we minder vandie vervuilende productie gebruik te maken »

Zoalsblijkt uit de studie die Greenpeace heeft voorgesteld, hangt derealisatie van het efficiëntiepotentieel niet af van technischefactoren, maar in de eerste plaats van de politieke wil. Deactievoerders van Greenpeace hebben de studie dan ook afgegeven aandegene die de macht bezit om ze in de praktijk om te zetten. Eénvan de maatregelen die genomen moeten worden is de 'energie-facelift'van openbare gebouwen (3), meer bepaald in het kader van openbareaanbestedingen, fiscale maatregelen en dergelijke.

Greenpeacevraagt aan de minister van Energie Verwilghen om de nodigemaatregelen rond energie-efficiëntie snel te nemen, en zichconcreet te engageren om de helft van de steenkoolcentrales in onsland zo snel mogelijk te sluiten, en ze allemaal te sluiten tegen2012 ten laatste.

Notes: 1'Potential of short-term energy efficiency and energy saving measures in Belgium', E-ster, mai 2005. Het rapport is beschikbaar op http://www.greenpeace.be.1Beheer van de Energievraag in het Raam van de door België te leveren Inspanningen om de Uitstoot van Broeikasgassen te verminderen, Fraunhofer Institute for systems and innovation research, 31 mai 2003. Beschikbaar op:http://www.greenpeace.org/raw/content/belgium/fr/press/reports/rapport-gestion-de-la-demande.pdf33In januarie 2005 heeft Greenpeace een rondreis gemaakt langs de Europese hoofdsteden om er de isolatie van verschillende openbare en private gebouwen te analyseren. Daarbij heeft Greenpeace ook een thermografie gemaakt van het federale ministerie van Energie. Die toont dat, hoewel het gebouw vrij goed geïsoleerd is, het raamwerk van de vensters meer warmte verliest dan het glas zelf.