In de boreale gebieden

In de boreale gebieden

Het boreale woud strekt zich uit van Noord-Amerika tot Japan en vormt het grootste ecosysteem van onze planeet. Maar jammer genoeg is dit woud even bedreigd als het tropisch oerwoud.

CO2-spons in Canada

Het boreale woud bedekt de helft van de moerasgrond in Canada, herbergt talloze soorten planten en dieren en maakt het mogelijk om de gevolgen van de klimaatopwarming te matigen. Het vormt ook de opslagplaats van een enorme hoeveelheid koolstof, naar schatting zelfs 208 miljard ton. Dit is dus de grootste CO2-spons ter wereld.

Dit woud speelt trouwens een centrale rol in het dagelijkse en culturele leven van de oorspronkelijke bewoners, de indianen. En toch… wordt dit woud steeds meer bedreigd door overmatige ontginning en verouderde kapmethodes.

Habitat van de kariboe

Greenpeace heeft vijf gebieden afgebakend die prioritair moeten worden beschermd. Sommige daarvan worden uitgebaat door grote bedrijven die hele bossen omhakken voor de productie van papier- en houtproducten. De indianen die in deze uitgestrekte gebieden wonen, worden niet op een correcte manier geraadpleegd. In Canada verdwijnt hierdoor ook de thuishaven van de kariboe, een bedreigde hertensoort.

Rampzalig beheer in Rusland en Scandinavië

Ook het illegaal kappen van bossen met een hoge natuurbeschermingswaarde in Rusland, Zweden en Finland vormt een ernstig probleem voor de boreale gebieden. Onverantwoorde methodes om papierpulp te produceren, verwoesten het leefgebied van honderden soorten die afhankelijk zijn van deze imposante bossen.

Voor Greenpeace is de bescherming van het boreale woud en zijn ongelooflijke biodiversiteit nog altijd een prioriteit. Begin februari 2016 behaalden we een belangrijke en langverwachte overwinning: in Canada werd een bos zo groot als België beschermd tegen industriële bosbouw. Een boreaal woud in goede gezondheid kan helpen om de economische ontwikkeling van de mensen die er wonen op duurzame wijze te bevorderen.

 

De laatste updates

 

Uniek Canadees regenwoud krijgt bescherming

Blogartikel door Sébastien Snoeck | 5 februari, 2016

Heb je al gehoord van het Grote Berenbos in Canada? De regering van Brits-Colombia en een twintigtal overheden van inheemse gemeenschappen hebben zopas een akkoord gesloten voor de bescherming van dit gematigde regenwoud, één van de...

#StandForForests: ontbossingsdrama in het noorden

Blogartikel door An Lambrechts | 25 februari, 2015 3 reacties

De afgelopen jaren hebben we vooral een beroep op jullie gedaan om ons te helpen de ontbossing te stoppen in de tropen. Die steun is nog steeds broodnodig en je zal hier binnenkort ook meer vernemen over vertrouwde campagnes in de ...

1 - 2 van 2 resultaten.

Onderwerpen