Groene elektronica

Groene elektronica

Gsm’s of tablets zonder giftige chemische stoffen? Dat kan! Sinds 2006 voert Greenpeace campagne voor milieuvriendelijker elektronische producten. En we hebben al heel wat vooruitgang geboekt!

Klassement

Sinds de start van deze campagne in 2006 publiceert Greenpeace regelmatig een klassement van wereldwijde elektronicafabrikanten (mobiele telefoons, computers, tablets, …) op het vlak van ‘groene’ criteria. In die wedstrijd om milieuvriendelijker elektronica staan de belangrijkste bedrijven uit de sector geklasseerd op basis van hun beleid en hun methodes voor het gebruik van chemische stoffen en hun afvalbeheer. Het is de bedoeling om te komen tot de ontwikkeling van elektronische toestellen zonder de meest giftige stoffen, te beginnen met PVC en gebromeerde vlamvertragers.

Mooie vooruitgang

De druk op deze merken heeft een positief effect. Dat bleek alvast uit de negentiende editie van het klassement, dat in 2014 is verschenen. In 2006 bevatte 100% van de gsm’s PVC en gebromeerde vlamvertragers. In 2014 was al 50% van de gsm’s vrij van die giftige stoffen. En bij de ondernemingen aan de kop van het klassement vinden we namen als Apple, Samsung en Sony Ericsson.

Algemene aanpak

Maar het is duidelijk dat bedrijven die een echt milieuvriendelijk product willen produceren, een algemene milieuaanpak moeten hanteren: zij moeten niet alleen giftige stoffen weren, maar ook hun energie-efficiëntie verbeteren en de levenscyclus van de toestellen beter beheren. Zo moet de levensduur langer worden en moeten de toestellen recycleerbaar zijn. De consumenten zouden niet langer moeten kiezen tussen een product zonder giftige stoffen en een energiezuinig toestel, zoals vandaag het geval is.

Met andere woorden: Greenpeace voert campagne voor producten die de arbeiders en het milieu niet zouden blootstellen aan gevaarlijke chemische stoffen. De algemene bedoeling is te komen tot een ecologisch rationeel beheer van de productie, het gebruik en de verwijdering van chemische stoffen, dat wil zeggen zonder dat de integriteit en het voortbestaan van de mensen en ecosystemen worden aangetast.

Lees ons rapport (in het Engels)

 

De laatste updates

 

Producenten giftige elektronica komen schone beloftes niet na

Nieuwsartikel | 1 juni, 2010 om 9:30

Bedrijven als Apple, HP en Nokia bewijzen dat het kan: aantrekkelijke én gifvrije toestellen produceren. Het nieuwe elektronicaklassement van Greenpeace maakt echter pijnlijk duidelijk dat veel fabrikanten liever mooie praatjes verkopen dan...

Philips stijgt opvallend in elektronicaklassement

Nieuwsartikel | 31 maart, 2009 om 23:00

Greenpeace publiceert de elfde editie van de Guide to Greener Electronics, het internationale klassement van elektronicaproducenten. Grootste stijger is Philips. Het bedrijf zette in februari 2009 grote stappen voorwaarts met zijn afvalbeleid.

Nokia koploper in elektronicaklassement

Nieuwsartikel | 15 september, 2008 om 23:00

Nokia neemt de leiding in de Guide to Greener Electronics van Greenpeace. De negende editie van het klassement voor elektronica toont aan dat bedrijven hun milieubeleid verbeteren.

Sony Ericsson aan kop van 8ste editie elektronicaklassment

Nieuwsartikel | 24 juni, 2008 om 23:00

Op 18 bedrijven die geëvalueerd werden voor de 8ste editie van het elektronicaklassement, scoren enkel Sony Ericson en Sony meer dan de helft. Nintendo blijft onderaan bengelen. De eisen voor chemicaliënbeleid, inzameling en recyclage zijn...

Samsung en Toshiba nieuwe koplopers in elektronicaklassement

Nieuwsartikel | 17 maart, 2008 om 23:00

Samsung en Toshiba delen de eerste plaats in de zevende editie van het elektronicaklassement van Greenpeace. Nokia kreeg een strafpunt voor een onsamenhangend beleid voor de terugname van producten wereldwijd. Nintendo boekt slechts een minimale...

Philips staat onderaan de 6de editie elektronicaklassement

Nieuwsartikel | 26 november, 2007 om 23:00

In de nieuwe editie van de 'Guide to Greener Electronics' zijn de grootste producenten van televisies en spelcomputers toegevoegd. Philips en Nintendo scoren slechte punten op hun beleid inzake het verwijderen van gifftige stoffen en recyclage.

1 - 6 van 6 resultaten.

Onderwerpen