Groene stroomc

Groene stroom

100% hernieuwbare energie tegen 2050, dat is de uitdaging waar we voor staan als we willen vermijden dat de klimaatsverandering uit de hand loopt. Maar wat is nu precies ‘hernieuwbare energie’?

Niet enkel windmolens en zonnepanelen

De belangrijkste duurzame energiebronnen op een rijtje:

  • Energie-efficiëntie – De duurzaamste energie is de energie die je niet gebruikt! Met honderden kleine en grote maatregelen in transport, industrie of thuis kunnen we ons energiegebruik drastisch verlagen. Tegen 2020 wil Europa zo maar liefst 20% energie besparen.
  • Windenergie – Windmolens op het vasteland zijn nu al de goedkoopste vorm van energie. Dit is de ideale technologie om dicht bij de consument te produceren, bijvoorbeeld in industrieparken. Het potentieel op de Noordzee is bijna onbeperkt.
  • Zonne-energie – Met enkele zonnepanelen voor elektriciteit en een zonneboiler voor warm water voorzie je al snel in je eigen energie. Superlokaal én goedkoop.

  • Warmtekrachtkoppeling – Moderne centrales produceren tegelijk warmte én elektriciteit. Zo hebben ze een veel hoger rendement. Stoken kan zowel met gas als met biomassa of waterstof.
  • Waterkracht – De kampioen van de flexibiliteit! Hydro-elektriciteit is niet alleen snel beschikbaar, door water Warmtekrachtkoppeling – Moderne centrales produceren tegelijk warmte én elektriciteit. Zo hebben ze een veel hoger rendement. Stoken kan zowel met gas als met biomassa of waterstof. naar boven te pompen met overschotten uit wind- of zonne-energie kunnen deze opgeslagen worden om later te benutten. Kleine waterkrachtcentrales die het milieu niet bedreigen zijn uiteraard duurzamer dan megadammen.
  • Biomassa – Planten(olie), hout, voedsel- of landbouwafval, alle vormen van organisch materiaal kunnen omgezet worden in energie. Ideaal om in te spelen op de wisselende vraag naar elektriciteit. Om echt duurzaam en koolstofarm te zijn, speelt de herkomst van het materiaal natuurlijk een grote rol.

Groen, groener, groenst

Wist je trouwens dat niet alle ‘groene stroom’ even groen is? Wij maakten een ranking van de Belgische energieleveranciers, zodat jij makkelijk voor de meest duurzame kan kiezen.

Ontdek onze ranking voor 2018!

 

De laatste updates

 

Terugblik klimaattop: “Wij gaan vooruit!”

Blogartikel door Joeri Thijs | 23 november, 2016

Ik ben net terug uit Marrakesh, waar ik met Greenpeace 10 dagen lang de internationale klimaatonderhandelingen heb gevolgd tijdens COP22. Ik kon er bij veel landen een grote vastberadenheid voelen, ook al is er natuurlijk nog werk aan...

Hoe groen is jouw stroomleverancier?

Blogartikel door Juliette Boulet | 28 september, 2016

Greenpeace brengt zijn nieuwe klassement van elektriciteitsleveranciers uit. Daarmee willen we zoveel mogelijk mensen aanmoedigen om voor een groene leverancier te kiezen. Want de klimaattop in Parijs heeft het nog maar eens...

Alleen idioten verzetten zich tegen windmolens

Blogartikel door Greenpeace België | 19 december, 2014 15 reacties

Damien Dumoulin, een verre neef van de enige echte Don Quijote, heeft een missie. In een verroeste Opel Kadett schuimt hij het land af, om de bevolking te waarschuwen voor de gevaren van windmolens. Damien Dumoulin wil het...

De consument wil echt groene stroom!

Blogartikel door Arnaud Collignon | 18 februari, 2011 4 reacties

E nkele dagen na de lancering van ons klassement van elektriciteitsleveranciers is het debat duidelijk geopend. De volgende dag al raadpleegden duizenden bezoekers onze webpagina’s en vrijwel alle kranten van het land publiceerden de...

1 - 4 van 4 resultaten.

Onderwerpen