Industriële landbouw

Industriële Landbouw

Ons huidige systeem van industriële, chemische en intensieve landbouw is onevenwichtig en onduurzaam. De kernwoorden zijn productiviteit en rentabiliteit. Maar tegen welke prijs?

Parkinson en Alzheimer

In wetenschappelijke literatuur vinden we een verband tussen blootstelling aan specifieke bestrijdingsmiddelen en verschillende soorten kanker, neurodegeneratieve aandoeningen zoals de ziekte van Parkinson en Alzheimer, en ziekten bij pasgeboren kinderen.

Boeren, boerenfamilies en mensen die in regio’s wonen met veel industriële landbouw zijn bijzonder kwetsbaar. Maar je hoeft natuurlijk niet zelf bestrijdingsmiddelen te gebruiken om eraan blootgesteld te worden. De meesten van ons komen ermee in aanraking via voedsel.

Genetisch gewijzigde organismen

Ggo’s zijn nauw verweven met dit industriële landbouwmodel. Ze bedreigen de biodiversiteit, bijvoorbeeld door de toenemende genetische uniformiteit van het zaaigoed, en snijden de landbouw op maat van multinationals.

Impact op het klimaat

Het gebruik van kunstmeststoffen en fossiele brandstoffen in de industriële landbouw heeft ook een grote impact op het klimaat. Dit landbouwmodel is verantwoordelijk voor 14% van de wereldwijde uitstoot van broeikasgassen, dat is bijna evenveel als de transportsector.

Daarnaast werkt de industriële landbouw monocultuur in de hand, met schadelijke gevolgen voor de biodiversiteit en de bijen, die samen met andere insecten twee derde van onze teelten bestuiven en dus van onschatbare waarde zijn.

Stiel van de landbouwer is veranderd

Op een halve eeuw tijd zijn we geëvolueerd van een familiale landbouw, naar een industriële monocultuur die afhankelijk is van chemische bestrijdingsmiddelen en steeds minder boeren telt. De landbouwers die nog overblijven, hebben zich vaak diep in de schulden gestoken om meer te kunnen produceren en verdienen nog amper iets.

Iedere week verdwijnen zo gemiddeld 43 familieboerderijen in België. En jonge starters zoeken vaak vruchteloos naar een betaalbaar stukje landbouwgrond. De malaise lijkt compleet.

De laatste updates

 

#Fail: EU gaat vergunning glyfosaat hernieuwen

Blogartikel door Jelle De Mey | 29 november, 2017

Onbegrijpelijke ontknoping in de soap rond glyfosaat, de meest gebruikte onkruidverdelger die wordt gelinkt aan kanker en milieuschade. Een meerderheid van EU-lidstaten heeft maandag ingestemd met het voorstel van de Europese Commissie...

De Brico-campagne is gelanceerd!

Blogartikel door Muriel de Pauw | 5 december, 2016

Vandaag gaven we het startsein voor een mediacampagne waarmee we Brico vragen om schadelijke pesticiden eindelijk uit zijn rekken te nemen. We zullen dit beeld zo breed mogelijk verspreiden, via zo veel mogelijk kanalen.

Het kado van Brico: een kanker?

Blogartikel door Muriel de Pauw | 1 december, 2016

Je hebt het misschien gezien: er circuleert op Facebook een krasspel van Brico. En wat kan je winnen? Een kanker, wie weet… Natuurlijk gaat het niet om een echte advertentie van Brico, maar om een actie van Greenpeace. We...

Dit is de toekomst van ons voedsel

Blogartikel door Herman van Bekkem | 8 augustus, 2016

Maak jij je wel eens zorgen over pesticides in je eten? Denk je soms na over hoe we kunnen overschakelen op ecologischere landbouw? Dan zal je erg enthousiast zijn over dit rapport . Het werd opgesteld door iPES-food , een...

GLYFOSAAT: Weet jij waar dat goedje voor staat?

Blogartikel door Muriel de Pauw | 18 juli, 2016

De afgelopen maanden was er heel wat te doen rond het meest gebruikte onkruidverdelgingsmiddel. Na veertig jaar sproeien is glyfosaat overal terwijl er nog geen wetenschappelijke consensus is over de schadelijke effecten ervan. ...

1 - 5 van 5 resultaten.

Onderwerpen