„Грийнпийс” в България

Страница - януари 11, 2016
Кратка история за това как тази световна организация акостира тук.

Автор: Деница Петрова

Годината е 2005. „Грийнпийс” за първи път идва в България – и то не как да е, а на кораб по Дунава.
През  лятото на 2005 г. тече турнето „Енергийна [Р]еволюция”. Корабчето „Анна” пътува по реките Рейн, Майн, Дунав – за да достигне Черно море. От пристанище в пристанище - навсякъде, където премине – носи посланието, че друг тип енергия има налична в изобилие. Че слънцето, вятъра, биомасата идват да заменят старите замърсяващи изкопаеми горива. Идват да заменят и ядрената енергия, която е огромен риск и оставя радиоактивно наследство за хилядолетия напред.

Снимки: (c) Greenpeace / Jan Haverkamp

Малко по-рано, през 2004 г., активисти на коалицията „АЕЦ БелеНЕ!” пишат до „Грийнпийс” със зов за подкрепа в кампанията срещу изграждането на нова атомна централа в България – АЕЦ „Белене”. Проектът за тази централа се готви от 80те години на 20 в., спиран и започван няколко пъти. Местната опозиция в град Свищов е била масова и силна през 1990 г. Но през 2004 г. вече други проблеми са на дневен ред за хората, опозицията остава…но гласът ѝ не се чува така силно. Правителството по това време отново разгръща плановете си за строеж – правят се оценки, подписват се договори, доставя се оборудване, харчат се милиони левове. Атомната централа изглежда почти построена, а нейните опоненти – малобройни и не вземани на сериозно.

Турнето „Енергийна [Р]еволюция” спира във всяко крайдунавско градче. Показва как функционират соларните панели. Време е за чиста енергия и технологиите за нея са налични, подобряват се с всяка изминала година. Турнето е в тясно сътрудничество с организациите от коалицията „АЕЦ БелеНЕ!”, те се грижат за логистиката, за медиите, намират доброволците.
В пристанището в Козлодуй се появява надуваем надпис „100 000 години радиоактивни отпадъци”. А край АЕЦ „Белене” появата на кораба е подкрепена и от активисти от цяла Европа.

 

Снимки: (c) Greenpeace / Jan Haverkamp

Медиите живо се интересуват от турнето, макар и да го отразяват недоверчиво – заглавията са „Грийнпийс” обяви война на българската ядрена енергетиката”, „Грийнпийс превзе бъдещата АЕЦ “Белене” с антиядрени лозунги”.  Няколко месеца след турнето обаче в медиите започват да се появяват статии за възобновяемата енергия. 

Моята първа доброволческа задача за „Грийнпийс” бе да превеждам на прес-конференциите по Дунава. Навсякъде разказвахме на медиите, че е време за промяна, че има и друг начин за производство на енергия – който може да направи жителите на страната ни по-богати, по-независими, с по-запазена околна среда. Показвахме и изложба, която обясняваше какво са това климатичните промени и защо ще променят живота на всички ни.

През 2004 г. „Грийнпийс”, заедно с няколко български екологични организации, обжалва в съда решенето за изграждане и оценката за въздействието върху околната среда на проекта „АЕЦ Белене”. Планираната централа е в земетръсна зона, няма адекватен план при аварии, няма план за това какво става с крайния продукт – радиоактивните отпадъци. Кампанията срещу този проект продължава, водена от коалицията – организират се събития, медийни изяви, протести, опити да се осветят корупционните сделки, нагласените търгове. „Грийнпийс” помага, разказвайки за рисковете от строеж на атомна централа в сеизмична зона на останалия свят. И събира международна подкрепа.

Снимка: Протест пред Министерство на икономиката и енергетиката, март 2012 г.

През 2011 г. „Грийнпийс” реши да започне официално дейността си в България – с един представител, който да следи какво се случва в страната ни, но и да дава гласност на световните екологични кампании.

Основната ни кампания остана анти-ядрената, но към нея се добави работа по политики за климата, за енергийна ефективност и независимост на домакинствата.

През 2013 г. участвахме в общоевропейска кампания за устойчиво рибарство – променяше се Общата рибарска политика, регламента за това кой и как да лови риба в европейските морета. Корабът „Арктик Сънрайз” пристигна във Варна, за да подкрепи рибарите, които практикуват традиционен устойчив риболов и ги е грижа за морето.

След години на последователни усилия, правителството разбра, че АЕЦ „Белене” е скъпа, ненужна и опасна. Проектът за строеж на нова атомна централа бе прекратен. „Грийнпийс” бе част от тази кампания в продължение на 9 години.

През 2014 г. започнахме по-сериозно да следим какво се случва ТЕЦ-овете на въглища в България – един от основните замърсители на въздуха, изпускащ в атмосферата милиони тонове CO2. Фактор за влошено здраве и причинител на климатични промени.

Приехме каузата и за защита на пчелите, които директно страдат от използването на отровни пестициди. Разбрахме, че пестицидите са проблем, пред който не можем да си затворим очите, ако искаме здрава екосистема.
Така през 2015 г. добавихме и кампанията за земеделие. Кампанията цели да бъде сложен край на разрушителните въздействия на индустриалното земеделие и ГМО културите. Работим за насърчаване на преминаването към екологични земеделски практики.

Земеделието без пестициди е не само възможно – то се случва вече и в България. 

През 2016 година можете да поемете предизвикателство да обичате храната си, да намалите използването на пластмаса в ежедневието си, да намалите климатичния си отпечатък. И да станете наши съмишленици. Ние продължаваме.

 

Организациите в Национална коалиция “АЕЦ БелеНЕ!”:

НД “Екогласност”,

Институт за зелена политика

Информационен и учебен център по екология

Сдружение “Нови Хан – Европейско селище”

Фондация за земеделие и околна среда – гр. Никопол

Комитет за еколого-икономическа защита на Свищовския регион

ЕКО-КЛУБ 2000

ЕС “Земя завинаги” – гр. Свищов

ЕС “Деметра”

ЕС “За Земята”

ИнфоЕКОклуб – Враца

ГеоЕкоКлуб “Академика” – Велико Търново

Регионален съюз на фермерите – гр. Вълчедръм

Регионално движение “Еко-Югозапад” – Благоевград

ЕС “Тетида” – Благоевград

Съюз на специалистите по паркове и ландшафт

Сдружение „Гражданска алтернатива” – гр. Елин Пелин

както и свободни български граждани.