Блог от Луис Едж, “Грийнпийс” - Великобритания

Превод: Боряна Ботева

Понякога изглежда сякаш пластмасата за еднократна употреба е навсякъде и да идеята да спрем да я използваме звучи безнадеждно. В края на краищата е необходимо съдействие от страна на корпорации и правителства да сложат край на наплива от пластмасови отпадъци. В този блог ще намерите няколко съвета за това, което лично вие можете да направите, за да намалите  пилеенето на пластмаса по време на седмичното си пазаруване.

Откажете се от найлоновите торбички – носете си свои!

Откакто супермаркетите започнаха да таксуват торбичките, забелязахме спад на найлоновите торбички. Броят на събраните найлонови торбички от Великобританските плажове миналата година беше спаднал наполовина. Единственото, което е необходимо да направите, е да не забравите да вземете  торбите си, когато пазарувате. А, ако сте от типа хора, които позабравят, ползвайте сгъваеми торби, които лесно можете да поберете в чантата си.

Спрете да си купувате бутилирана вода

Чешмяната вода е също толкова добра за вас, колкото и онази, за която плащате, а и е БЕЗПЛАТНА! Така че, освен ако няма някакво замърсяване, откажете се от пластмасовите бутилки вода и си носете такава за многократна употреба под ръка, когато сте в движение.

Повторна употреба на бутилките

Reduce, reuse, recycle… старата мантра ни напомня, че повторната употреба на бутилките е къде по-екологично, отколкото рециклирането (и очевидно по-екологично отколкото да ги използваме по веднъж и да ги захвърлим!).

Изберете картонени или хартиени, вместо пластмасови съдове, бутилки или торби

По-добре изберете картон или хартия вместо пластмаса, когато можете. Така че изберете си спагети в кутия, вместо в найлонова торбичка или перилен препарат в кутия вместо в бутилка (проверете и дали картонената кутия е направена от рециклирана хартия или от дървесина по международен стандарт FSC). Ами онези малки торбички, които използвате за плодове и зеленчуци? Помислете си дали наистина имате нужда от тях или продуктите могат да бъдат сложени директно в кошницата/пазарската количка, а после и в  торбата? А защо да не си носите своите торбички за многократна употреба?

Потърсете места, предлагащи продукти насипно

Ако имате наблизо магазин за здравословна храна проверете дали предлагат насипно основни неща, като ориз или зърнени култури. Ако е така, можете да носите със себе си подходящ съд, в който да сложите необходимото количество, така че да няма опаковки и излишна храна на боклука. В подобни магазини често се намират и домакински течни препарати, като тези за съдове и пране. Можете да откриете магазини, които предлагат насипни стоки.

Оставете прекомерните опаковки в магазина или ги изпратете обратно

Банани в целофан, зеленчуци в полистиренови тарелки, покрити с пластмасов капак, увити в полиетилен... Можеш да намериш възмутително много твърде опаковани стоки в магазините. Ако това те побърква, приеми съвета на бившия министър и остави послание на излизане, като махнеш излишните опаковки и ги оставиш на магазина да се оправя с тях!