Материали за кампанията

Страница - април 27, 2017

От момента, в който се събуждаме и си мием зъбите сутрин, до момента, в който гледаме телевизия в края на деня, сме заобиколени от пластмаса. Толкова много, че е трудно да си представим човек да излезе от магазина без поне един предмет, който да е в пластмасова опаковка.

Не винаги е било така. Всъщност днес има хора родени в среда без почти никакви пластмаси. Представете си да отидете на плажа без да намерите нито едно парченце пластмасов отпадък.

И не само количеството произведена пластмаса е проблем. Всичко свързано с нея е вредно за планетата, от въздействието на изкопаемите горива, които се извличат за направата ѝ, до вредните за здравето ефекти на токсините, които се отделят при горенето ѝ, до опустошителното ѝ действие върху морските обитатели.

Има начин да помогнете. Да използвате по-малко пластмаса може да изглежда трудно, но е по-просто, отколкото си мислите. Можете да промените нещата по много начини с прости действия, като това да си носите собствена чанта при пазаруване, да избягвате пластмасови прибори и продукти, които съдържат микрочастици. Важното е да сте разумни относно какво консумирате и как това засяга не само вашия живот и този на другите, но и цялата планета и многото ѝ прекрасни видове, малки и големи.

Тук можете да намерите конкретни практически съвети:

Освен некрасив, боклукът е скъп за почистване, извозване и преработване.

Ето няколко съвета за организиране на фестивали без отпадъци:

Наръчник за фестивали без отпадъци

Как да организираме извънградско почистване:

12 стъпки за извънградско почистване

Съвети за детски градини без пластмаса:

ЧАШИ за смет

ЧАШИ за смет - възможностите

ЧАШИ за смет - решението

Защо Европейският Съюз има съществена роля в замърсяването с пластмаса, защо се съсредоточаваме върху пластмасата за еднократна употреба и какви са промените, които настояваме да се случат в европейското законодателство:

Замърсяването с пластмаса в Европа

Категории