Musta jää

MUSTA JÄÄ

Venäjän loputon öljyvuotokriisi

Vuosikymmenten ajan Venäjän öljyjätit ovat saastuttaneet maan aikanaan kukoistavaaa luontoa, valuttaneet öljyä Pohjoiseen jäämereen, myrkyttäneet juomavedet ja tuhonneet paikallisten asukkaiden ja alkuperäisväestön elinkeinot.

Greenpeace on kartoittanut ja dokumentoinut käynnissä olevan tuhon ja paljastanut kuinka öljy tihkuu jokiin ja pelloille. Öljy leviää ja siitä tulee paksua liejua, joka tukahduttaa kasvit ja eläimet ja pakottaa ihmiset lähtemään alueelta. Öljy saastuttaa ruoan ja veden, ja ihmiset tietävät, että aikaisemmin puhtaat joet ja metsät ja puhdas ilma aiheuttavat nyt vaaran terveydelle.

Koko maailma seurasi, kun 2010 BP:n Meksikonlahden öljytuhossa mereen suihkusi 4,9 miljoonaa tynnyrillistä öljyä. Venäjän öljyntuotannosta valuu maahan 30 miljoonaa barrelia joka vuosi - moninkertaisesti Deepwater Horizonin onnettomuuden verran. Kaikki tapahtuu salailun ja lahjonnan pimennossa. Enemmän kuin neljä miljoonaa tynnyrillistä valuu 18 kuukaudessa suoraan Pohjoiseen jäämereen, missä siitä tulee meidän kaikkien ongelma.

Komin tasavallan öljyvuodot

Greenpeacen tutkijat matkustivat Komiin analysoituaan satelliittikuvia alueelta. He tutkivat ja dokumentoivat vuotoja ja paljastivat niiden aiheuttamien vahinkojen laajuuden. Kaikki kuvat on otettu kolmen päivän aikana yhdeltä useista Venäjän öljyvuotoalueista.

oil spill 01
oil spill 02
oil spill 03
oil spill 0
oil spill 0
oil spill 0
oil spill 0
oil spill 0
oil spill 0
oil spill 10
oil spill 11
oil spill 12
oil spill 13
oil spill 14

 

 

 

 

Öljyn, korruption ja saasteiden kierre

Öljy- ja kaasuteollisuuden hankkeisiin sisältyy yleensä suuren mittakaavan pr-kampanja. Niiden tarkoitus on saada paikalliset asukkaat uskomaan, että öljynporaus ja -jalostus on vaaratonta ja se vaikuttaa positiivisesti alueen kehitykseen ja infrastruktuuriin.

Kuinka paljon Venäjällä vuotaa öljyä vuosittain?

Äärimmäiset sääolosuhteet ja huollon puute ovat johtaneet hitaaseen mutta jatkuvaan öljyn vuotamiseen putkista. Lisäksi öljyntuotannon yhteydessä edelleen soihdutetaan laittomasti kaasua, josta 60 prosenttia on metaania, voimakasta kasvihuonekaasua. Venäjällä poltetaan vuosittain 40 miljardia kuutiometriä tällaista kaasua.

Venäjän öljyvuodot vs Deepwater Horizon

Yhteisöjen romahdus

Pohjois-Venäjän, Siperian ja Venäjän kaukoidän alkuperäiskansat, joihin kuuluu noin 250 000 ihmistä, ovat Venäjän yhteiskunnan haavoittuvimpia ryhmiä. Heidän taloutensa ja elämäntapansa ovat suoraan riippuvaisia kalastuksesta, metsästyksestä, poronhoidosta ja keräilystä, joten kaivosteollisuus, kaupallinen kalastus ja metsäteollisuus vaikuttavat heidän maihinsa ja mahdollisuuteensa saada toimeentulo luonnosta perinteisellä tavalla.

K

anev Vjatšeslav Vasiljevitš kasvatti poroja Ust-Usan kylässä Komissa 12-vuotiaasta siihen kunnes jäi eläkkeelle 72-vuotiaana.

Porot tarvitsevat laajoja alueita laiduntamiseen. Tällä hetkellä Komia pilaavat yli 3 000 porausaukkoa, tuhansia kilometrejä öljyputkia, lukuisat tiet ja öljyteollisuuden laitteet. Kanev kertoo, että hänen on vietävä tokkansa yhä etelämmäs löytääkseen koskematonta laidunmaata. Porot eivät syöneet saastuneiden alueiden jäkälää. Öljyteollisuuden leviäminen on tehnyt poronhoidosta mahdotonta eikä siitä ole enää elinkeinoksi.
Valery Bratenkov

V

aleri Bratenkov on työnjohtaja öljykentällä Usinskin lähellä. Työajan jälkeen hän on paikallisessa ympäristöjärjestössä. Bratenkov huomautti usein esimiehilleen, että vuodot ovat usein aivan heidän nenänsä edessä ja hän pyysi heitä korjaamaan putket. “He ärsyyntyivät ja sanoivat, että se maksaa liikaa.” (Lähde: AP paikalla yhdessä Greenpeacen kanssa)

Öljyntuotantoalueella vuodoista syntyy kokonaisia myrkyllisiä järviä. Vuotava öljy tuhoaa kasvillisuuden, tunkeutuu maaperään ja valuu pohjaveteen. Ust-Usan kyläläiset elävät seurausten kanssa joka päivä.
drinking water
Village Kolva at river Kolva and inhabitants. Young unemploied men at the river.

K

olvan kylän nuorten tulevaisuus näyttää synkältä. Monet ovat työttömiä, vain harvat työllistyvät öljyteollisuuteen ja muita mahdollisuuksia ei juuri ole. Alkoholismi on monien ongelma.

Venäjän korkeita itsemurhalukuja pidetään kansallisena kriisinä. Komissa itsemurhien määrä on kaksi kertaa koko maan keskiarvoa korkeampi ja alkuperäiskansojen keskuudessa itsemurhia tehdään kolme kertaa enemmän.

Kevään tulo paljastaa talvella vuotaneen öljyn

K

olvalainen kalastaja näyttää kehnoa saalistaan. “40 vuotta sitten ne tulivat, alkoivat porata öljyä ja sitten antoivat sen vain valua luontoon ja jokiin kunnes kalat kelluivat vatsat ylöspäin. Silloin tiesimme, miltä tulevaisuus näyttäisi.” Kalastus, metsästys ja maanviljelys ovat olleet komien perinteisiä elinkeinoja. Nykyisin niillä ei enää elä.
Kalastus oli aikoinaan kannattava elinkeino

P

ohjoisen pitkässä talvessa öljy pääsee vuotamaan huomaamatta maanalaisten öljyputkien rikkoutuessa. Aiempaa lämpimämmät kesät huuhtovat valtavat määrät öljyä sulamisvesien mukana jokiin. “Kevät on pahin”, eräs Ust-Usan asukkaista kertoo. “Öljyä on vedessä, ilmassa, ruoassa, kaikkialla. Haisee öljyltä. Kevät on vuoden pahinta aikaa.”

Venäjän Arktiset aluevaatimukset

Aluevaatimukset

Mitä tästä pitäisi oppia?

Venäjän luonnonvaraministeriön edustajan mukaan: “Venäjän mannerjalustan öljy- ja kaasuhankkeiden työskentelyolosuhteet ovat äärimmäisen vaativia ja vaativat täysin uudenlaista tekniikkaa. Keskeisiä rajoittavia tekijöitä ovat äärimmäiset sääolosuhteet, infrastruktuurin puute ja alueiden kaukainen sijainti rannikon huoltopaikoista. Lisäksi arktisilla merialueilla sijaitsevia öljy- ja kaasukenttiä varten ei ole olemassa testattua tekniikkaa.”

Venäläinen öljy- ja kaasuteollisuus ei ole kyennyt noudattamaan sääntöjä ja asetuksia edes nykyisillä kentillä, vaikka kaikki tekninen valmius siihen olisi olemassa. Miksi meidän pitäisi uskoa siihen, että samat öljy-yhtiöt toimisivat vastuullisemmin arktisilla merialueilla?

Aiemmin salassa pidetyt Venäjän hallinnon asiakirjat kertovat, että öljyntorjunta jäisessä vedessä on “lähes mahdotonta”. Suomen hallituksen arktinen strategia toteaa saman. Väistämättömät virheet johtaisivat tuhoisiin seurauksiin herkässä arktisessa ympäristössä. Arktiksella öljynporauslauttoja uhkaavat ajelehtivat jäävuoret ja ankarat olosuhteet. Mikäli öljy-yhtiöt saavat aloittaa öljynporauksen Arktiksella, öljykatastrofi on vain ajan kysymys.Levitä sanaa

Jaa Facebookissa Jaa TwitterissäJaa Tumblrissa Seuraa Pinterestissä

Toimi ja pelasta Arktis


Lataa


Linkit

 

 

 

 

 

 

 

Uusimmat päivitykset

 

Mitä metsän palamisesta seuraa?

Blogimerkintä Juha Aromaa | heinäkuu 31, 2018

Traagiset tapahtumat Kreikassa. Ruotsin poikkeukselliset metsäpalot, jotka vasta viikkojen sammutustöiden jälkeen ollaan saamassa hallintaan. Venäjällä palaa valtava määrä metsää.   Ihmisten mielessä on ollut luonnollinen kysymys. Onko...

Greenpeace kiittää Uuden-Seelannin päätöstä kieltää öljyn etsintä

Lehdistötiedote | huhtikuu 12, 2018 at 13:38

Uuden-Seelannin hallitus on päättänyt tänään kieltää uusien lupien myöntämisen öljyn ja kaasun etsintään merialueillaan. Kielto astuu voimaan välittömästi. Greenpeace pitää päätöstä tärkeänä askeleena kohti maailmaa ilman fossiilisia polttoaineita.

Norjan öljyrahat pois hiilestä

Lehdistötiedote | kesäkuu 5, 2015 at 14:20

Tänään perjantaina Norjan suurkäräjät päätti yksimielisesti, että Statens Pensjonsfond - joka tunnetaan myös valtion eläkerahastona tai öljyrahastona - ottaa käyttöön tiukemmat kriteerit, jotka koskevat sijoituksia hiilikaivostoimintaan ja...

Miksi arktinen öljynporaus pitää estää - katso 5 syytä

Blogimerkintä Tapio Laakso | huhtikuu 7, 2015

Taas mielenosoitus arktista öljynporausta vastaan. Miksi? Tässä 5 syytä, miksi arktinen öljynporaus pitää saada pysäytettyä alkuunsa. 1. Ei kannata lyödä vetoa ilmastokatastrofin puolesta Ilmastokriisin mukanaan tuomat tulvat,...

Arctic Sunrise Suomessa

Lehdistötiedote | helmikuu 28, 2015 at 10:13

Greenpeacen Arctic Sunrise saapui Turkuun keskiviikkona 25. helmikuuta. Turusta alus saapuu Helsinkiin maanantaina 2. maaliskuuta. Arctic Sunrise on tullut tunnetuksi muun muassa protestista arktista öljynporausta vastaan Petšoranmerellä syksyllä...

1 - 5 119 tulokset.

Tagit