Lastenvaatteissa piileksii kemikaalihirviöitä

Sivu - tammikuu 17, 2014
Greenpeace julkaisi 14.1 uuden A Little Story about the Monsters in Your Closet -raportin vaateteollisuudessa käytettävistä kemikaaleista. Halusimme koota sinulle selkeän tiivistelmän raportin sisällöstä.

Mitä tutkimuksessa tutkittiin ja mitä löydettiin?

Greenpeace testasi yhteensä 82 lastenvaatetta 12 eri vaatemerkiltä. Tuotteet ostettiin 25 eri maasta ympäri maailmaa, meitä lähimmät Ruotsista. Testattujen vaatemerkkien joukossa oli niin kalliita luksusbrändejä ja urheiluvaatteita valmistavia yrityksiä kuin edullisempiakin vaatemerkkejä. Testatut vaatemerkit olivat Adidas, American Apparel, Burberry, C&A, Disney, GAP, H&M, Li-Ning, Nike, Primark, Puma ja Uniqlo. Suurinta osaa näistä voi ostaa Suomestakin.

Mitä sitten löysimme? Yli 50 tuotteessa oli nonyylifenolietoksylaatteja (NPE), joita vaateteollisuus usein käyttää sitomaan veden ja väriaineet yhteen. Tämä kemikaali voi hajota hyvin haitalliseksi nonyylifenoliksi (NP) kun se pääsee vesistöihin. Nonyylifenoli voi häiritä ihmisten ja eläinten hormonitasapainoa, ja sen on havaittu muun muassa aiheuttavan uroskaloille naaraskalojen ominaisuuksia. Suurimmat NPE-arvot löytyivät American Apparelin, C&A:n sekä Disneyn vaatteista (yli 1000mg/kg). Luksusmerkki Burberry tuli tiukasti perässä (780mg/kg).

Testasimme 35 muovitettua printtikuvaa, joista 33:sta paljastui ftalaatteja, jotka on suunniteltu pehmentämään muoveja. Ne voivat läpäistä ihon, kertyä elimistöön ja häiritä kehon hormoneja.

Testasimme myös 15 tuotteen PFC-arvoja (perfluoratut kemikaalit). Kaikista löytyi näitä ympäristömyrkkyjä, joiden on huomattu häiritsevän kasvu- ja lisääntymishormoneja sekä edistävän syöpäkasvainten kasvua.

Aiemmissa tutkimuksissamme olemme keskittyneet aikuisille tehtyihin vaatteisiin. Nyt lastenvaatteista löydetyt kemikaalimäärät eivät merkittävästi eronneet aiemmin testaamistamme. Suurin ongelma on kemikaalien vaikutus ympäristöön niiden sinne päätyessä.

Miksi huomiomme kohdistuu nyt lastenvaatteisiin?

Lapset ja kehittyvät sikiöt ovat herkempiä tuotteiden sisältämille kemikaaleille kokonsa, aineenvaihduntansa sekä käyttäytymisensä vuoksi. Lapset ja vauvaikäiset ovat läheisessä kontaktissa kodin esineisiin ja vaatteisiin. Heillä on tapana laittaa suuhunsa sekä sormiaan että vieraita esineitä, jolloin he voivat saada elimistöönsä vaarallisia kemikaaleja. Paljaan ihon määrä suhteessa kehon massaan on myös suurempi kuin aikuisilla, mikä tarkoittaa että ihon kautta imeytyviä kemikaaleja voi päätyä lasten elimistöön suhteessa enemmän kuin aikuisten.

EU:ssa ja muutamassa muussa maassa on kielletty tiettyjen ftalaattien käyttö alle 3-vuotiaiden lasten leluissa, mutta kielto ei koske vaatteita. Huomioon ei myöskään ole otettu syntymättömiä lapsia, jotka voivat äitiensä kautta saada suuriakin määriä kemikaaleja elimistöönsä. Vaateteollisuuden käyttämät kemikaalit päätyvät yleensä luontoon joko tuotantovaiheessa tai kuluttajan myöhemmin pestessä vaatteitaan. Luontoon päästyään kemikaalit siirtyvät ravintoketjuun. Kun ihminen syö, nämä ruokaketjuun piiloutuneet kemikaalit siirtyvät ihmisen kehoon ja aiheuttavat ongelmia. Joidenkin testaamiemme kemikaalien tiedetään kerääntyvän ihmiskehoon ja mahdollisesti vaikuttavan terveyteen, esimerkiksi hormonitoimintaan.

Mitä vaadimme ja mitä olemme aiemmin saavuttaneet?

Vaadimme vaateteollisuutta luopumaan vaarallisten kemikaalien käytöstä koko tuontatoketjuissaan vuoden 2020 ensimmäiseen päivään mennessä.

Detox-kampanjamme alkoi heinäkuussa 2011 ja sen jälkeen jo 18 suurta vaatemerkkiä on sitoutunut puhdistautumiseen. Suurin osa brändeistä tekee jatkuvasti työtä sitoutumisensa eteen, mutta kolme suurta ei pysy antamiensa lupausten tahdissa: Adidas, Nike ja Li-Ning. Uusimmassa raportissamme jokaisen testatun vaatemerkin lastenvaatteista löytyi ympäristömyrkkyjä.

Haluamme, että myös maiden hallitukset sitoutuvat kemikaalien kieltämiseen, jotta siellä toimivat vaatetehtaat eivät voi niitä käyttää. Kiina on maailman suurin vaatteiden tuottaja. Kiinassa käytetään 42 prosenttia kaikesta maailman vaateteollisuudessa käytettävästä kemikaalimäärästä. Kiinan vesistöt ovat suuressa vaarassa, ja ainoa tapa suojella niitä on luopua ympäristömyrkkyjen käytöstä.

Pyydämme vaatemerkkejä sitoutumaan kampanjan periaatteisiin ja ennen kaikkea olemaan läpinäkyviä toiminnassaan. Tiedämme ketkä käyttävät ympäristömyrkkyjä, joten salailuun ei ole tarvetta. Tarvetta on sen sijaan toiminnalle ja vaarallisista kemikaaleista luopumiselle.

Mitä sinä voit tehdä?

Sinulla on kuluttajana paljon vaikutusvaltaa. Sinä voit vaatia vaatemerkkejä toimimaan vastuullisesti ja säästämään ympäristöä. Vaatimalla hallituksia rajoittamaan vaarallisia kemikaaleja sisältävien tuotteiden myyntiä ja valmistusta autat rakentamaan puhtaampaa tulevaisuutta.

Voit kantaa kortesi kekoon myös ostamalla mahdollisimman vähän uusia vaatteita ja suosimalla kierrättämistä. Kirpputoreilla ja second-hand -liikkeissä asioimisen lisäksi voit muokata vanhoja vaatteitasi tai vaikka järjestää kavereidesi kanssa vaatteiden vaihtamiskekkerit.

Lapsemme ansaitsevat elää myrkyttömässä maailmassa. Aikuisina, lasten vanhempina ja globaaleina kansalaisina voimme yhdistää voimamme ja saada aikaan suuria muutoksia.

Auta meitä levittämään tietoa jakamalla tätä artikkelia, sekä alkuperäistä raporttia.

Alkuperäisen raportin löydät tästä (englanniksi).

Tutustu vaatteissa lymyileviin pikkuhirviöihin tekemämme lyhyen oppaan avulla: