Toukokuun lopussa Helsingin valtuustossa otettiin merkittävä askel kohti hiiletöntä Helsinkiä, kun valtuusto lähetti vahvan viestin kaupungin energiayhtiö Helenille: Salmisaaren hiilenpolton on loputtava.

29. kesäkuuta 2018

Greenpeacen ja Hiilivapaa Suomi-kampanjan aktiivist vastaanottamassa kaupunginvaltuutettuja 30.5.

 

Helsingin valtuusto käsitteli toukokuun lopussa Salmisaaren hiilivoimalaan sulkemiseen liittyvää aloitetta. Valtuuston viesti oli selvä: hiilestä on luovuttava 2020-luvulla ja vielä niin, ettei hiiltä korvata puun polttamisella niin kuin kaupungin omistamassa energiayhtiö Helenissä on suunniteltu.

Valtuuston linjauksen mukaan Helsingin on nyt selvitettävä miten Salmisaaressa poltettava hiili korvataan. Tähän asti keskustelua on vaikeuttanut se, että Helen ei ole juuri avannut suunnitelmiaan kaupungin päättäjille mm. yrityssalaisuuksiin vedoten. Valtuuston linjauksen myötä keskustelu vaihtoehdoista helpottuu huomattavasti.

Selvää kuitenkin on, että hiilen korvaamiseksi kaukolämmön tuotannossa tarvitaan pelkän polttoaineen muuttamisen sijaan systeemitason muutoksia (ks. esim. Smart Energy Transitionin viso päästöttömästä lämmityksestä). Lämpöä saadaan maasta, merestä ja ilmasta erilaisilla lämpöpumpuilla. Lisäksi teollisuuslaitokset ja jopa taloyhtiöt voivat osallistua lämmöntuotantoon tarjoamalla hukka- ja ylijäämälämpöä kaukolämpöverkkoon. Tämä kaikki on sekä tehokkaampaa että helpompaa, kun lämpöverkko toimii kaksisuuntaisesti.

Siksi valtuustossa halutaankin nyt selvittää, miten Helsingin kaukolämpöverkko voitaisi avata myös muille tuottajille. Esimerkiksi Espoossa Fortum on jo päättänyt avata kaukolämpöverkkonsa kaikille puhtaan energian tuottajille.


Kokoomuksen valtuutettu Jenni Pajunen viestitti valtuuston tahdosta Helenille.

Bioenergialle tiukat kriteerit

Kuten sanottua, Helen on antanut ymmärtää, että Salmisaaren hiilivoimala olisi korvattava bioenergian eli suomalaisten ja käytännössä venäläisten metsien polttamisella. Onneksi omistajat ja kaupunginvaltuutetut ovat eri mieltä. Vaihtoehtoja hiilelle on ja niitä on otettava käyttöön ripeästi.Vihreiden valtuutettu Atte Harjanne tviittasi Helenille valtuuston viestin: hiilestä päästävä eroon siirtymättä puun polttoon.

Helen on jo tällä hetkellä yksi suurimmista pelletin käyttäjistä Suomessa. Salmisaaressa on Suomen suurin pellettikattila ja jo ennen sitä Helsingissä poltettiin pellettiä määrä joka vastaa kolmannesta koko Suomen vuosittaisesta tuotannosta. Siksi Helsinkiin tarvitaan tiukat kriteerit täällä poltetun biomassan kestävyydelle. Kevätkauden viimeisessä kokouksessa jätettiinkin aloite näiden kestävyyskriteerien luomiseksi.


Vasemmiston valtuutettu Mai Kivelä jätti aloitteen tiukkojen kestävyyskriteerien luomiseksi Helsingissä poltettavalle biomassalle. 

Seuraavaksi meidän tulee yhdessä varmistaa, että Helsingin kaupunki ja Helen myös ottavat valtuuston viestin tosissaan. Tule mukaan vaatimaan parempaa kaupunkienergiaa Helsinkiin ja allekirjoita vetoomus Hiilettömän Helsingin puolesta.

Olli Tiainen
Ilmasto-ja energiavastaava