Mitäs helvettiä minä Lucy, näyttelijä ja äiti, oikein teen kiipeämässä öljynporauslaivan poraustorniin Uudessa Seelannissa?

 

 

Sydän hakkasi ja suuta kuivasi, kun kipusimme ylös. Huipulle päästyämme tärisin jännityksestä vielä ainakin puoli tuntia jälkeenpäin. Olimme nousseet 60 metrin korkeuteen tuulen puhaltaessa joka suunnasta. Kirjoitan tätä pienellä läppärillä, jonka toimme mukana.

Olen turvassa, kaikki ok, karabiinit ovat pitäviä, mutta kiipeäminen oli aika pelottavaa. Luulen, että olisin mieluummin kotona latten ääressä, mutta minusta tuntuu, ettei ollut vaihtoehtoa.

Sen sijaan, että Arktiksen sulaminen nähtäisiin varoituksena ihmiskunnalle, kyyniset öljyparonit näkevät siinä mahdollisuuden pumpata lisää öljyä. Siis samaa tavaraa, joka on alkuperäisen ongelman takana. Tämä ikääntyvä ruosteläjä Noble Discoverer (enemmänkin Ignoble Destroyer) on yksi vanhimmista öljynporauslaivoista maailmassa. Sen tarkoituksena on johtaa Shellin sekopäistä ryntäystä vaaralliselle ja koskemattomalle Arktikselle. 

Vaikka Shell tunnustaa, kuinka surkean valmistautumattomia arktiseen öljyntorjuntaan ollaan, yhtiö etenee ollakseen ”ensimmäisenä” Arktiksella.

Selvästikin Shellin kustannus/hyöty-analyysissä öljytuho Arktiksella on hyväksyttävä riski.

Mutta älkää hämääntykö, kaukaiset ja ankarat olosuhteet tarkoittavat, että öljyonnettomuus Arktiksella saisi Meksikonlahden onnettomuuden näyttämään lasten kevätretkeltä. Öljyvuoto jään alla, saattaisi jatkua jopa vuosia ennen kuin se kyettäisiin tukkimaan. Koko ekosysteemiä pystyssä pitävä plankton kuolisi ja seuraukset olisivat hirvittävät.

Tule mukaani ja lähetä Shellille viesti – me emme hyväksy yhden maailman viimeisen koskemattoman erämaan tuhoamista.

Eivätkö öljyparonit halua, että myös heidän lapsensa voisivat kasvaa maailmassa, jossa edelleen on jääkarhuja ja maagisia sarvivalaita?

Ellemme toimi nyt, pelkään että lastenlapsemme tuomitsevat meidät laiskuudesta, tyhmyydestä, julmuudesta.

Teknologia ja osaaminen ovat olemassa puhtaamman energiatulevaisuuden rakentamiseksi. Sitä me tarvitsemme. 

Tehdään se nyt, kun vielä on Arktista jäljellä pelastettavaksi.

Lucy

 


 

Seuraa tapahtumia Uudessa Seelannissa: Live-lähetys

Toimi: Kehota Shelliä perumaan suunnitelmat öljynporauksesta Arktiksella