Onhan tästä puhuttu. Ilmastonmuutoksesta. Mutta ei koskaan tällä vakavuudella.

Nyt suomalaisten mitta on tullut täyteen. Ruikutus saa loppua ja toimet alkaa - ihan eri mittakaavassa kuin ennen. Ja tämä on mahtavaa, sillä ilmastokriisin selättämiseen tarvitaan myös meitä, juuri nyt.

Miksi?

Koska maailma janoaa nyt ratkaisuja. Käytännön ratkaisuja siihen, miten tämä kriisi otetaan haltuun.

Ja niitä meiltä löytyy. Mitä ei löydy, se keksitään, sillä se yhdistelmä korkean teknologian osaamista, resursseja ja kansalaisten luovuutta ja tukea, joka Suomesta nyt löytyy, on ainutlaatuinen. Olemme maailman kärkeä niin monella mittarilla, että melkein hävettää. Juuri siksi meidän osaamiseemme kohdistuukin nyt myös suuret odotukset.

Siispä toimiin!

Vuonna 1906 Suomi teki historiaa antamalla poliittiset oikeudet naisille, ensimmäisenä maana maailmassa. Sitten mullistimme käsityksen puhelimista ja viestinnästä. Nyt voimme tehdä historiaa päättämällä toimista, joilla Suomi vapautuu fossiilisista polttoaineista ensimmäisten joukossa maailmassa - keinoin, joista voimme olla ylpeitä.

Itsestään se ei tapahdu. Meidän on vaadittava, että se tapahtuu.

Juuri nyt puoluejohtajat vakuuttavat kilpaa ottavansa ilmastonmuutoksen torjunnan tosissaan, mutta tosipaikan tullen lupaus unohtuu. Vaikka hienoja päätöksiäkin on tehty - tuulivoima kasvaa ja kivihiili kielletään - on kokonaissuunta yhä hukassa. Haitallisiin yritystukiin ei puututa, arktisesta öljynporauksesta ei irtauduta, valtionyhtiöt jatkavat ilmastoporsastelua ja hakkuita suunnitellaan lisättävän niin, että nykyhallituksen ilmastopolitiikka ei vähennä Suomen tosiasiallisia päästöjä lainkaan yli kymmeneen vuoteen!

Siksi meidän kansalaisten on nyt osoitettava, että tämä peli ei vetele. Pieni fiksailu siellä täällä ei enää riitä, vaan nyt tämä homma ratkaistaan aikuisten oikeasti.

Suomi on pieni, kyllä, eikä ongelma yksin meidän päästöillä ratkea suuntaan tai toiseen. Mutta meidän toimillamme se voi nytkähtää merkittävästi oikeaan suuntaan.

Pienuus on myös vahvuus. Meillä on hallittavissa oleva kokonaisuus, jonka puitteissa voimme luoda kansainvälisesti innostavan esimerkin siitä, miten korkeaa elintasoa, hyvinvointia, turvallisuutta ja onnellisuutta luodaan ja ylläpidetään ilman fossiilisia polttoaineita ja ekosysteemien tuhoamista. Ratkaisemalla haasteita suomalaisissa kaupungeissa, tehtaissa, kouluissa ja kodeissa luomme ratkaisuja koko maailmalle, oli se sitten nyhtökauraa, pyöräilybaanoja, älyverkkoja tai energian tekemistä ilmasta.

Pienet voivat tehdä suuria. Tanskalaiset tämän jo todistivat, luomalla tyhjästä globaalin tuulivoimateollisuuden, joka suitsii nyt Kiinankin päästöjä. Uusiseelantilaiset vuorostaan osoittivat hiljattain, että öljyn- ja kaasunporauksen voi poliittisin päätöksin lopettaa, luoden kansainvälisesti merkittävän ennakkotapauksen. Irlantilaiset irrottivat ensimmäisenä maailmassa valtiollisen sijoitusrahastonsa hiilestä, öljystä, kaasusta ja turpeesta.

Ruotsalaiset aikovat olla yksi maailman ensimmäisistä fossiilivapaista hyvinvointiyhteiskunnista. Mutta entäs jos me ehdimmekin ensin?

Oi nouse Suomi, näytä maailmalle!

Sitä me vaadimme, kun kokoonnumme lauantaina 20.10. Helsinkiin ilmastomarssille, lukuisten suomalaisten järjestöjen koollekutsumina. Me vaadimme, että Suomi käyttää potentiaalinsa maksimaalisesti ja näyttää maailmalle, miten ilmastohaaste selätetään.

Me marssijat olemme osa ratkaisua. Me rakennamme sen hiilivapaan Suomen, jonka me ansaitsemme ja josta voimme olla ylpeitä, koska #NytOnPakko!

Kuten kansainvälisen ilmastopaneeli IPCC:n puheenjohtajistoon kuuluva Debra Roberts hiljattain tiivisti: "Lähivuodet ovat luultavasti tärkein ajanjakso koko ihmiskunnan historiassa."

Käytetään nuo vuodet hyvin.

Mitä poliitikoilta sitten pitäisi vaatia? Tässä tärkeimpiä:

1) Päästöt negatiivisiksi 2030 mennessä.
2) Eroon hiilestä ja turpeesta 2025, öljystä 2035.
3) Fossiilisten tukeminen lopetetaan.
4) Ilmastoystävällinen elämä tehdään kansalaisille helpoksi ja houkuttelevaksi.

Nähdään lauantaina! Siitä tulee upeaa!

#NytOnPakko #KukaMuuMuka