Voitto Senegalin vesillä

Senegalin hallitus on päättänyt peruuttaa kaikki avomeritroolareille myönnetyt kalastusluvat aluevesillään. Päätös kiellosta on iso askel taistelussa ulkomaisten avomeritroolareiden harjoittamaa ryöstökalastusta vastaan. Viikkoa aiemmin myös naapurimaa Mauritania kielsi kalastuksen vesillään.

Länsi-Afrikan kalakannat ovat taantuneet rajun ylikalastuksen vuoksi. Syinä kantojen vähenemiseen ovat FAO:n mukaan tuhoisia pyyntimenetelmiä käyttävät suuret eurooppalaiset, venäläiset ja aasialaiset tehdasalukset, jotka saattavat yhdessä päivässä pyytää ja käsitellä jopa 200–250 tonnia kalaa. Saman verran kuin 9 000 senegalilaista syö kalaa vuodessa.

11. huhtikuuta 2012

Rantaan palaavia kalastusveneitä ja kalamtori Soumbedioune Beachilla, Senegalissa. Greenpeace kampanjoi Länsi-Afrikassa saavuttaakseen kestävän, matalavaikutteisen kalastussopimuksen, joka turvaisi paikallisten pienkalastajien ja yhteisöjen elinkeinon. 03/31/2012 © Greenpeace / Pierre Gleize

 

Greenpeace oli osaltaan vaikuttamassa päätökseen kampanjoinnillaan. Senegalissa järjestettiin muun muassa perinteisin menetelmin kalastaville paikallisille suunnattu "My Voice, My Future," -kiertue, kerättiin nimiä vetoomukseen ja keskusteltiin poliitikkojen kanssa.

My voice, my future -kiertueOsana kampanjaa Greenpeacen alus Arctic Sunrise partioi Senegalin ja Mauritanian vesillä todistaakseen järjestelmällistä ryöstökalastusta. 

Arctic Sunrisella tehdyt havainnot osoittivat, että suurin osa kalastusaluksista oli tavalla tai toisella yhteydessä Eurooppaan. Yli kolmasosa purjehti eurooppalaisen lipun alla ja jopa 90 prosenttia oli yhdistettävissä Eurooppaan esimerkiksi emoyhtiön kautta.

Ennen valintaansa nykyinen presidentti Macky Sall keskusteli Greenpeacen kanssa ja lupasi lopettaa ryöstökalastuksen, jos hänet valitaan presidentiksi. Lupien peruuttaminen oli ensimmäinen askel oikeaan suuntaan. 

Se antaa myös toivoa siitä, että Afrikassa on nousemassa uusi poliitikkojen sukupolvi, joka asettaa yhteisen edun oman taloudellisen etunsa edelle, eikä jää sivustaseuraajaksi, kun maan luonnonvaroja ryöstetään.

 


PS. Lue perämies Martin silminnäkijäkertomus Senegalin vesiltä