VictoryViime tiistaina aloitimme maailmanlaajuisen Detox-kampanjamme Pekingissä muotinäytöksellä ja lehdistötilaisuudella. Kampanjan kuvat ja kommentit alkoivat levitä sosiaalisessa mediassa vain muutama tunti julkistamisen jälkeen. Zaran Facebook-sivut täyttyivät pian sen fanien kommenteista, joissa he vaativat yhtiötä puhdistautumaan. Tuhannet ihmiset alkoivat jakaa vaatimuksiaan myrkyttömään muotiin ja Zaran puhdistautumiseen Twitterissä ja Kiinan johtavalla mikrobloggaussivustolla, Sina Weibossa.

Kampanjaa kommentoitiin Twitterissä ja Weibossa lukuisilla eri kielillä jokaisesta maailmankolkasta. Pelkästään Twitterissä Zara ja Detox-kampanja mainittiin ainakin 43 800 kertaa. Yli 300 000 ihmistä allekirjoitti vetoomuksen Zaralle ja useat kymmenet tuhannet lähettivät sähköposteja ja twiittejä suoraan yhtiölle. 

Kaiken tämän aktiivisuuden avulla saavutimme yhteisen voiton. Tänään Zara, maailman suurin muodin vähittäismyyjä, sitoutui vaarallisten kemikaalien poistamiseen tuotantoketjustaan. Intensiivistä julkista painostusta ehti kestää kahdeksan päivää. Tämä voitto on muoti-ihmisten, aktivistien, bloggaajien ja sosiaalisen median käyttäjien ansiota. Tämä on ihmisten vaikutusvallan ja yhteistyön käyttöä parhaimmillaan!

Tänään julkistettu sitoutuminen koskee Zaraa ja  seitsemää muuta Inditex-yhtymään kuuluvaa brändiä. Nämä ovat Pull&Bear, Massimo Dutti, Bershka, Stradivarius, Oysho, Zara Home ja Uterqüe.

Zara on sitoutunut poistamaan kaikki vaaralliset kemikaalipäästöt tuotantoketjustaan ja tuotteistaan vuoteen 2020 mennessä. Pahimmat kemikaalit, kuten PFC:t, Zara on lupautunut poistamaan nopeammin, jo vuoden 2015 loppuun menessä. Koska Zara on PFC-kemikaalien merkittävä käyttäjä, on sitoutuminen niiden poistamiseen todellakin läpimurto.

Lisäksi Zara ilmoitti, että vuoden 2013 loppuun mennessä ainakin 100 sen alihankkijoista globaalissa etelässä (joista ainakin 40 Kiinassa) tulee julkisesti ilmoittamaan ympäristöön päästämistään kemikaaleista. Tämä tieto tulee sisältämään tehdaskohtaiset päästöt kemikaaleittain vuositasolla. Zaran sitoutuminen läpinäkyvämpään toimintaan on merkittävä virstanpylväs vaatteiden valmistuksessa. 

Greenpeacen aktivistit Madridissa.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sitoumuksellaan Zara liittyi joukkoon, johon kuuluvat jo Nike, Adidas, Puma, H&M, M&S, C&A ja Li-Ning. Kaikki nämä yritykset ovat sitoutuneet Detox-kampanjan vaatimuksiin ja luvanneet poistaa vaaralliset kemikaalit tuotteistaan.  Työ kuitenkin jatkuu, sillä edelleen kymmenet vaatemerkit eivät kerro julkisesti kemikaalien käytöstään. Greenpeace testasi 20 vaatebrändin vaatteita ja löysi löysi ison joukon kemikaaleja, jotka ovat haitallisia ympäristölle ja ihmisille. Myrkyllisten kemikaalien käyttö ei siis ole pieni ongelma. Vaikka Zara olikin “iso kala” ja hieno voitto kampanjalle, työ jatkuu. Muidenkin yritysten on tunnistettava ongelma ja ryhdyttävä toimiin sen korjaamiseksi.

Katso myös uusi animaatiomme muotiteollisuuden puhdistamisesta ja auta meitä jakamaan sitä. Kansalaisina meissä on voimaa ja haluamme enemmän. Siispä myrkylliset brändit, varokaa!